Ozaveščanje o diabetični retinopatiji, 18. - 22. november 2019

18. 11. 2019

V UKC Maribor (od 18. 11. do 22. 11. 2019) poteka akcija spodbujanja sladkornih bolnikov, da enkrat letno opravijo pregled vida. Akcija ozaveščanja poteka na stojnicah v avli Klinike za kirurgijo (kirurška stolpnica), in avli Klinike za interno medicino. Na vsaki izmed točk lahko prejmete strokovne knjižice s slikovnim gradivom in natančnimi opisi o bolezni, simptomih, posledicah in zdravljenju ter tudi osnovne informacije o naročanju na pregled oči. Diabetična retinopatija je resen zaplet sladkorne bolezni, ki v napredovalni obliki ogroža vid in prispeva k invalidnosti. Je tudi glavni vzrok izgube vida med aktivno populacijo v starosti med 20. in 64. letom. Zato je zgodnje odkrivanje sprememb in pravočasno zdravljenje izrednega pomena pri zmanjšanju izgube vida. Dosedanji podatki kažejo, da ima kar približno 20 odstotkov sladkornih bolnikov znake diabetične retinopatije.

V okviru nacionalnega programa v UKC Maribor deluje Ambulanta za presejanje diabetične retinopatije. Pregledi so za sladkorne bolnike zelo pomembni, saj so ti bolniki zaradi sladkorne bolezni veliko bolj ogroženi. Preventivni programi potekajo na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor. Ukrepajte pravočasno, naročite se na telefonski številki 02 321 17 17, ali osebno v Centru za naročanje na Oddelku za očesne bolezni, 3. nadstropje, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Pregled pri očesnem zdravniku enkrat na leto je del osnovne preventive pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Ne izgubite vida zaradi sladkorne bolezni, izkoristite možnost preventivnega pregleda očesnega ozadja. S pregledom lahko sami preprečite slepoto. Vsaka vrstica šteje!