S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Mariborski strokovnjaki uvajajo nove metode operacij zloma vretenc

04. 10. 2011

(Maribor, 3. oktober 2011)

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC Maribor) so minuli teden na področju zdravljenja hrbtenice prvi v Sloveniji izvedli posebno maloinvazivno operacijo pri zlomu vretenca. Nova metoda, ki je v tujini že razširjena, obeta hitrejše okrevanje in boljšo trdnost zlomljenega vretenca.

Zlomi vretenc, posebej osteoportični zlomi, so predvsem pri starejši populaciji dokaj pogosti in povzročajo močne bolečine v hrbtu, ki onemogočajo normalno gibanje bolnika. Že dolgo je poznana in zelo dobro uveljavljena metoda maloinvazivnega zdravljenja omenjenih zlomov, kjer se zlom učvrsti s posebnim cementom. V vseh centrih po Sloveniji, ki se ukvarjajo s tovrstno tehnologijo, omenjeno metodo izvajajo rutinsko.

Mariborski spinalni kirurgi Matjaž Voršič, dr. med, dr. Gregor Rečnik, dr. med. in Janez Ravnik, dr. med., so v četrtek, 28. septembra 2011, prvi v Sloveniji izvedli posebno maloinvazivno operacijo pri zlomu vretenca. Pri omenjeni operaciji v zlomljeno vretence vstavijo posebno kletko oz. stent, ki ga nato utrdijo s cementom. Postopek zlom dodatno učvrsti, hkrati pa omogoča tudi določeno repozicijo oz. popravo višine  zlomljenega vretenca.

Nova metoda je enostavna in kar je najpomembnejše, prijazna do bolnika, saj prispeva k hitrejšemu okrevanju po operaciji in omogoča boljšo trdnost zlomljenega vretenca.

###

Kontaktni podatki:

Urška JODL SKALICKY

Univerzitetni klinični center Maribor

Center za odnose z javnostmi in marketing

Telefon: 02 321 25 10

Elektronski naslov: urska.jskalicky@ukc-mb.si 

Špela PAVLIN

Univerzitetni klinični center Maribor

Center za odnose z javnostmi in marketing

Telefon: 02 321 28 13

Elektronski naslov: spela.pavlin@ukc-mb.si

www.ukc-mb.si

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem