S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Finančna situacija v UKC Maribor

25. 02. 2013


Finančna situacija se je v februarju 2013 tudi v UKC Maribor izrazito poslabšala zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je v zvezi s Splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2013 sprejela Vlada RS. Pri tem je najbolj akutna in problematična odločitev o enomesečnem zamiku polovice februarskega nakazila ZZZS v mesec marec. Še pred enim mesecem je UKC Maribor plačeval račune dobaviteljem s 14 dnevno zamudo, sedaj je zamuda že dosegla 33 dni, v marcu pa bo zamuda plačil dobaviteljem predvidoma dosegla 60 dni. Dodatno bodo poslovanje otežili drugi varčevalni ukrepi: znižanje cen zdravstvenih storitev za 3%, znižanje administrativno tehničnega kadra za približno11%, znižanje amortizacije za 20%, znižanje cen psihiatrije za 7,5 %. Zaradi teh ukrepov bodo nakazila ZZZS z veljavnostjo od 1. 1. 2013 dalje nižja za približno 5%, kar skupaj z varčevalnimi ukrepi v preteklih letih od leta 2009 dalje dosega 15% zmanjšanje sredstev ob istočasnem povečevanju programa zdravstvenih storitev. Če k temu dodamo še kasnejše nakazovanje, je jasno, da se bo finančna situacija kmalu zaostrila do te mere, da bodo resni problemi s plačevanjem dobaviteljev, vprašljivo pa bo tudi zbiranje denarja za izplačilo plač.

V UKC Maribor smo sicer zakonsko zadolženi, da pripravimo Finančni načrt poslovanja za leto 2013, ki bo vseboval tudi varčevalne ukrepe, ki bodo zagotavljali pozitivno finančno poslovanje. Zato v finančnem načrtu, ki je v pripravi, načrtujemo vrsto varčevalnih ukrepov predvsem na področju stroškov materiala, storitev in investicij, pa tudi varčevalne ukrepe na področju stroškov dela. Vendar je veliko vprašanje, ali je na papirju zapisane varčevalne ukrepe možno tudi dejansko izvesti. Za izvajanje varčevalnih ukrepov je dodatna težava namreč v tem, da v UKC ne načrtujemo zmanjšanja programa zdravstvenih storitev, saj to ne dovoljuje niti Ministrstvo za zdravje niti ZZZS, ki obratno celo zahtevata skrajševanje čakalnih dob, kar pa zahteva povečevanje programa, ki seveda ni plačano.

Do sedaj še nismo zmanjševali izvajanje programa. Izvajali smo ukrepe, ki bi izboljšali finančno situacijo.  Tako smo v upravnih  službah ukinili nadurno delo, v klinikah in oddelkih je število nadur določeno z kvotami, ki zagotavljajo izvajanje potrebnega programa. Kvote nadur  so določene glede na kadrovsko zasedenost oddelkov in na obseg dela. Že daljše obdobje stroške dela obvladujemo in nam ti stroški ne predstavljajo negativnega stanja.  Z dobavitelji smo se pogajali o 10% zmanjšanju cen. Prizadevamo si zmanjšati tudi materialne stroške in racionalizirati zaloge. Tudi v prihodnje se bomo trudili v tej smeri, da izvajanje dogovorjenega programa ne bi bilo potrebno zmanjševati. Vendar če se negativni trendi ne bodo spremenili, ne bo mogoče v prihodnje zagotavljati izvajanje progama v sedanjem obsegu.

Vodstvo UKC Maribor

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem