S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Ozaveščanje o diabetični retinopatiji, 4. - 6. november 2019

04. 11. 2019

V UKC Maribor (od 4. 11. do 6. 11. 2019) poteka akcija spodbujanja sladkornih bolnikov, da enkrat letno opravijo pregled vida. Akcija ozaveščanja poteka na stojnicah v avli Klinike za kirurgijo, avli Oddelka za psihiatrijo, avli Oddelka za očesne bolezni in avli Klinike za interno medicino. V okviru nacionalnega programa v UKC Maribor deluje Ambulanta za presejanje diabetične retinopatije. Pregledi so za sladkorne bolnike zelo pomembni, saj so ti bolniki zaradi sladkorne bolezni veliko bolj ogroženi.

Diabetična retinopatija in diabetični makularni edem sta resni komplikaciji sladkorne bolezni, ki v napredovalni obliki ogrožata vid in prispevata k invalidnosti. Sta tudi glavni vzrok izgube vida med aktivno populacijo v starosti med 20. in 64. letom. Zato je zgodnje odkrivanje sprememb in pravočasno zdravljenje izrednega pomena pri zmanjšanju izgube vida. Dosedanji podatki kažejo, da ima kar približno 20 odstotkov sladkornih bolnikov znake diabetične retinopatije.

Preventivni programi potekajo na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor. Bolniki se naročijo na telefonski številki 02 321 17 17, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Bolniki za pregled potrebujejo napotnico diabetologa ali osebnega zdravnika. Pregledi so namenjeni na novo odkritim sladkornim bolnikom in sladkornim bolnikom z blagimi spremembami na očesnem ozadju.

Ne izgubite vida zaradi sladkorne bolezni, izkoristite možnost preventivnega pregleda očesnega ozadja.

Povezava do letaka: LETAK (724 KB)

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem