Oddelek za REPRODUKTIVNO MEDICINO IN GINEKOLOŠKO ENDOKRINOLOGIJO
MENI VSEBINA

Motnje ovulacije

 

Ovulacija je posledica natančno usklajenega delovanja določenih delov v možganih (hipotalamus, hipofiza) in jajčnikov. Vzroki za motnje ovulacije so številni, saj lahko izhajajo iz vseh ravni, ki so vpletene v regulacijo reproduktivne sposobnosti ženske.

 

 

Najpogostejši vzrok za odsotnost ovulacije je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS). Zaradi nepravilnega izločanja gonadoliberina (GnRH) iz hipotalamusa in LH ter FSH iz hipofize ne pride do rasti in dozorevanja jajčnih foliklov, zato tudi ni ovulacij. Nepravilno potekajo tudi procesi sinteze hormonov v jajčniku, saj je pri tem zvišana sinteza moških spolnih hormonov oziroma androgenov. Pri mnogih ženskah so prisotne tudi metabolične nepravilnosti, kot sta slabša odzivnost tkiv na hormon inzulin in njegova povišana vrednost v krvi. Jajčnik je po navadi povečan in ima debelejšo ovojnico, v njem pa so številni majhni, do 10 mm veliki folikli. Pri klinični sliki, ki se lahko od ženske do ženske razlikuje, opazimo odsotnost ali izostanke menstruacij, poraščenost po moškem tipu (hirzutizem), akne, plešavost in debelost. PCOS je verjetno genetsko pogojen, saj se v določenih družinah pojavlja pogosteje.

 

 

Prolaktin je hormon, ki ga izloča hipofiza in ki ima pomembno vlogo pri spolni ter reproduktivni funkciji ženske in moškega. Povišana vrednost prolaktina (hiperprolaktinemija) povzroča motnje v menstrualnem ciklusu in odsotnost ovulacij, saj negativno vpliva na izločanje GnRH, FSH in LH. Najpogostejši vzroki za povišano vrednost prolaktina v krvi so benigni tumorji hipofize, ki izločajo prolaktin (prolaktinom), ter jemanje nekaterih zdravil ali bolezni ščitnice.

 

 

Dolgotrajen stres in izrazita ter hitra izguba telesne teže privedeta do nepravilnega izločanja GnRH iz hipotalamusa, kar povzroča motenje menstrualnega ciklusa in odsotnost ovulacij.

 

 

Prezgodnja odpoved delovanja jajčnikov (prezgodnja menopavza) pomeni, da v jajčniku prezgodaj, torej pred 40. letom, propadejo vse jajčne celice. Jajčnik je izčrpan, menstrualnega ciklusa ni več, pojavljajo pa se tudi vročinski oblivi.

02 321 24 62

Od pon. do pet.
9:00 - 12:00

ivf.mb@ukc-mb.si


SL HR RU
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem