XXIII. SREČANJE PEDIATROV in X. SREČANJE MEDICINSKIH SESTER V PEDIATRIJI

02. 04. 2013

Maribor, 2. april 2013 – V organizaciji Klinike za pediatrijo UKC Maribor in v soorganizaciji Katedre za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca in Zdravniškega društva Maribor, se bo 5. in 6. aprila v Kongresnem centru Habakuk odvijalo XXIII. SREČANJE PEDIATROV in X. SREČANJE MEDICINSKIH SESTER V PEDIATRIJI.

Letos organizatorji tradicionalnega srečanja beležijo 10 let združitve zdravnikov in medicinskih sester v pediatriji v eno skupno srečanje. Dvodnevno strokovno srečanje vsako leto privabi cca. 500 obiskovalcev, kar predstavlja enega največjih srečanj zdravstvenih strokovnjakov na področju pediatrije v Sloveniji.

Ena osrednjih skupnih tem pediatrov in medicinskih sester je poimenovana ˝Bolezni in simptomi otrok kot odraz slabega družinskega ravnotežja˝. Strokovnjaki so mnenja, da so družine vedno bolj razdeljene celice, kar vpliva tudi na otroke in njihove bolezni. V sklopu genetika v pediatriji, kjer bosta predavala tudi dva tuja strokovnjaka, bodo obravnavali genetske težave ali pomembnejše bolezni otrok, ki jih do neke mere lahko pojasnimo z genetskimi preiskavami. Ena pomembnejših tem srečanja, kjer bodo sodelovali tudi strokovnjaki iz Hrvaške, je zastrupitev pri otrocih. Predavanja za medicinske sestre bodo pokrivala podobne teme, posebej pa bodo izpostavila zgodovinski pogled dogajanja na področju zdravstvene nege pri otrocih.

Na srečanju bodo potekale tudi delavnice (pedopsihiatrična in ultrazvočna delavnica) na katerih se bodo udeleženci poleg teorije soočili tudi s praktičnimi primeri. Na pedopsihiatrični delavnici bodo obravnavali urgentna stanja v otroški in mladostniški psihiatriji, ultrazvočna delavnica pa bo namenjena najpogostejšim spremembam urogenitalnega trakta pri otrocih.

Za izjave bosta v petek, 5. aprila ob 10.45  na voljo:

• asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med. – predsednik srečanja in
  • Monika Pevec, univ. dipl. s. – strokovna vodja zdravstvene nege na Kliniki za pediatrijo.

Program: PROGRAM