S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

V UKC Maribor prvi v Sloveniji uvedli novo metodo laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk

26. 11. 2015

Maribor, 26. november 2015 – Na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor) so 8. maja 2015 prvi v Sloveniji izvedli laparoskopsko odstranitev želodca in bezgavk na bolniku, ki je zbolel za rakom na želodcu. Od takrat so opravili že 5 operacij z novo, manj invazivno in zelo uspešno laparoskopsko metodo.

Žlezni rak želodca je šesta najpogostejša oblika raka pri moškem in sedma pri ženskah, vendar pa je zaradi agresivnosti obolenja drugi najpogostejši vzrok smrti onkoloških bolnikov v Sloveniji. Do sedaj je veljalo mnenje, da le obsežna kirurgija lahko omogoči ozdravitev bolnika. Z vse večjim poznavanjem biološke narave obolenja, pa so se tekom več desetletji, pogledi na terapijo bistveno spremenili. Laparoskopska kirurgija je osrednje orodje pri manj agresivnem zdravljenju bolnikov z zgodnjim rakom želodca, s katero so prvi v Sloveniji začeli tudi na UKC Maribor.


O pomenu nove metode laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk pri rakavih bolnikih je dr. Tomaž Jagrič, dr. med. povedal: »Spoznanje, da je mogoče doseči enake dolgoročne rezultate z manj obsežnim posegom pri določenih stadijih je pripomoglo, da so v zadnjih letih na nekaterih izkušenih svetovnih centrih po svetu začeli bolnike operirati laparoskopsko. V Sloveniji smo s tovrstno kirurgijo začeli tudi na mariborskem Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo. Naše dosedanje izkušnje s tovrstno kirurgijo so bile izredno dobre. Bolniki so po operaciji izjemno hitro okrevali, potrebovali so manj protibolečinskih zdravil, po operaciji so začeli hitreje uživati hrano in bili hitreje odpuščeni domov.«

»Vesel sem, da lahko danes predstavimo novo metodo laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk, ki jo v UKC Maribor opravljamo prvi in edini v Sloveniji. S postopnim urjenjem veščin laparoskopske kirurgije smo prešli na vse bolj zahtevne posege, kasneje na manjše odstranitve stene želodca pri manj agresivnih rakavih obolenjih želodca in končno na laparoskopsko odstranitev dela želodca in obolelih bezgavk. Z razvojem laparoskopske kirurgije raka želodca smo tudi na UKC Maribor in prvi v Sloveniji vstopili v novo obdobje prikrojene ter bolniku prijaznejše kirurgije«, je še dodal prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med., predstojnik Oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor.

Gradivo: GRADIVO

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem