Uvajanje novih metod operacij v UKC Maribor, ki so novost v Sloveniji

09. 09. 2011

(Maribor, 9. september 2011)
Univerzitetni klinični center Maribor (UKC Maribor) je prvi v Sloveniji in jugovzhodni Evropi opravil poseg balonske sinusoplastike, ki predstavlja zdravljenje posledic kroničnih težav s sinusi (obnosnimi votlinami). Prav tako so mariborski strokovnjaki prvi v Sloveniji odstranili tumor možganskih ovojnic izključno s pomočjo endoskopa skozi nos.

UKC Maribor v svojem delovanju uspešno sledi zdravljenju posledic kroničnega rinosinusitisa v smeri minimalno invazivne kirurgije. Poseg balonske sinusoplastike so v UKC Maribor prvič opravili 13. avgusta 2011, in sicer pri dveh bolnikih. S posegom naj bi povečali prezračevanje sinusov in zmanjšali simptome. Po posegu lahko bolnik, zaradi minimalne invazivnosti tehnike v lokalni anesteziji, zapusti bolnišnico že nekaj ur po posegu. Po mnenju strokovnjakov je uporaba te tehnologije pri izbranih bolnikih pomemben napredek, saj hitro doseže želeni učinek in je prijazna do bolnika.

Na področju možganske kirurgije UKC Maribor uspešno sodeluje z Univerzo v Pittsburghu (ZDA). Mariborski strokovnjaki z Oddelka za ORL in Oddelka za nevrokirurgijo so julija 2010 kot prvi v Sloveniji izvedli odstranitev meningeoma (tumor možganskih ovojnic) skozi nos s popolno endoskopsko tehniko. S podobno tehniko so letos maja prav tako prvi v Sloveniji odstranili tumor na možganskem deblu. Sodelovanje UKC Maribor s tujimi strokovnjaki in univerzami vsekakor prispeva k izboljšanju oskrbe bolnikov in njihovega zadovoljstva.

Kontaktni podatki:

Urška JODL SKALICKY

Univerzitetni klinični center Maribor

Center za odnose z javnostmi in marketing

Telefon: 02 321 25 10

Elektronski naslov: urska.jskalicky@ukc-mb.si