S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Uvajanje novih metod operacij v UKC Maribor, ki so novost v Sloveniji

09. 09. 2011

(Maribor, 9. september 2011)
Univerzitetni klinični center Maribor (UKC Maribor) je prvi v Sloveniji in jugovzhodni Evropi opravil poseg balonske sinusoplastike, ki predstavlja zdravljenje posledic kroničnih težav s sinusi (obnosnimi votlinami). Prav tako so mariborski strokovnjaki prvi v Sloveniji odstranili tumor možganskih ovojnic izključno s pomočjo endoskopa skozi nos.

UKC Maribor v svojem delovanju uspešno sledi zdravljenju posledic kroničnega rinosinusitisa v smeri minimalno invazivne kirurgije. Poseg balonske sinusoplastike so v UKC Maribor prvič opravili 13. avgusta 2011, in sicer pri dveh bolnikih. S posegom naj bi povečali prezračevanje sinusov in zmanjšali simptome. Po posegu lahko bolnik, zaradi minimalne invazivnosti tehnike v lokalni anesteziji, zapusti bolnišnico že nekaj ur po posegu. Po mnenju strokovnjakov je uporaba te tehnologije pri izbranih bolnikih pomemben napredek, saj hitro doseže želeni učinek in je prijazna do bolnika.

Na področju možganske kirurgije UKC Maribor uspešno sodeluje z Univerzo v Pittsburghu (ZDA). Mariborski strokovnjaki z Oddelka za ORL in Oddelka za nevrokirurgijo so julija 2010 kot prvi v Sloveniji izvedli odstranitev meningeoma (tumor možganskih ovojnic) skozi nos s popolno endoskopsko tehniko. S podobno tehniko so letos maja prav tako prvi v Sloveniji odstranili tumor na možganskem deblu. Sodelovanje UKC Maribor s tujimi strokovnjaki in univerzami vsekakor prispeva k izboljšanju oskrbe bolnikov in njihovega zadovoljstva.  

###

Kontaktni podatki:

Urška JODL SKALICKY

Univerzitetni klinični center Maribor

Center za odnose z javnostmi in marketing

Telefon: 02 321 25 10

Elektronski naslov: urska.jskalicky@ukc-mb.si 

www.ukc-mb.si

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem