Usposabljanje mediatorjev v zdravstvu v UKC Maribor

11. 01. 2012

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije v sodelovanju z UKC Maribor v okviru središča za komuniciranje in mediacijo v zdravstvu organizirata OSNOVNO USPOSABLJANJE ˝MEDIACIJSKE VEŠČINE IN MEDIATOR V ZDRAVSTVU˝. Usposabljanje se bo pričelo v četrtek, 12. januarja, v prostorih UKC Maribor (Oddelek za psihiatrijo) in bo obsegalo 100 ur strokovnega izobraževanja.

Poznavanje in obvladovanje mediacijskih veščin je nepogrešljiv element reševanja nesoglasij, izboljšanja medosebnih odnosov med različnimi javnostmi v zdravstvu (zaposlenimi v zdravstvu, zdravstvenimi delavci in pacienti ter zdravstvenimi delavci, vodji zavodov in ostalimi subjekti). ˝V UKC Maribor se zavedamo odgovornosti in pomena dobre komunikacije v zdravstvu, zato smo se odločili, da ponudimo svojim zaposlenim in ostalim zainteresiranim možnost pridobitve mediacijskih veščin,˝ je še dodal mediator UKC Maribor, Janez Lencl.

Usposabljanje je tako namenjeno zdravstvenim delavcem in sodelavcem, ki imajo pri delu vsakodnevni stik z zahtevnimi sogovorniki; zastopnikom pacientovih pravic; osebam, ki delujejo v partnerskem dogovarjanju v zdravstvu; pristojnim osebam po 57. členu Zakona o pacientovih pravicah in ostalim osebam, ki jih zanima mediacija v zdravstvu. Med predavatelji in udeleženci bo potekalo aktivno sodelovanje v obliki treningov, vaj, iger vlog, primerov in e-učilnice. Po končanem usposabljanju bodo udeleženci opravljali izpit (pisni in ustni).

Usposabljanje bodo izvajali izkušeni mediatorji v zdravstvu:

• Maja Zdolšek, univ. dipl. prav., mediatorka, članica strokovnega sveta Združenja mediacijskih organizacij MEDIOS, vodja usposabljanja;

• Anka Stojan, univ. dipl. psih., mediatorka, mediatorka trenerka, članica strokovnega sveta Združenja mediacijskih organizacij MEDIOS;

• Primož Šporar, univ. dipl. prav., mediator, mediator trener, predsednik Združenja mediacijskih organizacij MEDIOS, predavatelj.

Za dodatna novinarska vprašanja bodo na voljo mediatorki Maja Zdolšek in Anka Stojan.