S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Uspešen zaključek IX. Mariborskega ortopedskega srečanja

19. 11. 2013

Maribor, 19. november 2013 – V organizaciji Oddelka za ortopedijo UKC Maribor je letos potekalo že IX. Mariborsko ortopedsko srečanje z naslovom NUJNA STANJA IN VNETJA V ORTOPEDIJI. Strokovno srečanje se je letos prvič odvijalo v prostorih (veliki avditorij) nove Medicinske fakultete Univerze v Mariboru v petek, 15. Novembra 2013.


Ortopedi Oddelka za ortopedijo UKC Maribor in njihovi sodelavciSrečanja se je udeležilo rekordnih 240 udeležencev, predvsem družinskih zdravnikov, pediatrov, ortopedov, fizioterapevtov, medicinskih sester in seveda študentov medicine.

 


 Udeležence je pozdravil tudi dekan Medicinske fakultete UM prof. dr. Ivan Krajnc


V ortopedskih ambulantah UKC Maribor je vsako leto pregledanih več kot 12.000 bolnikov, med njimi pa je vse več takšnih, ki potrebujejo prednostno obravnavo. V takih primerih je nujno takojšnje ukrepanje, saj v nasprotnem lahko pride do nepopravljivih posledic za bolnikovo zdravje, v najhujših primerih celo smrti. Posebna pozornost je bila namenjena problematiki hrbtenice, ki vodijo v nevrološke okvare, zapletom po implantaciji totalne endoproteze, akutnim in kroničnim vnetjem gibal, ter tumorjem v ortopediji.
V zadnjih letih opažamo izreden porast primarnih vnetij gibal, predvsem septičnih atritisov in gnojnih abscesov v mehkih tkivih. Zdravljenje je v večini primerov izredno zahtevno. Praviloma je potrebnih več opreativnih posegov in večtedensko antibiotično zdravljenje. Še posebej je zahtevno zdravljenje pri otrocih ter pri vnetjih hrbtenice, ki lahko vodijo tudi v paraplegijo.
 


Slika 1: Število primarnih infektov na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor

 


Slika  2: Akutno vnetje stegnenice in mehkih tkiv pri 3 tedenskem otroku

 

      
Slika 3: Vnetje vretenca in medvrečence ploščice (spodylodiscitis) pred in po operativnem posegu (stabilizacija)


Na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor je bilo doslej implantiranih več kot 10.000 totalnih endoprotez kolčnega in kolenskega sklepa. Pri nekaterih bolnikih je bila primarna operacija opravljena pred petimi, desetimi, dvajsetimi ali več leti, kar pomeni da imamo opravka z veliko skupino ljudi, pri katerih lahko pride do najrazličnejših zapletov, kot so omajanje, obprotezno vnetje, obprotezni zlom, hkrati pa so ti bolniki stari okrog 80 let, ki se zdravijo tudi zaradi številnih drugih bolezni. Dejansko število operacij, ki so potrebne zaradi omajanj endoprotez ter obproteznih zlomov hitro narašča, tako da na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor letno opravimo že več kot 100 tovrstnih posegov, številka pa se bo v prihodnjih letih gotovo še bistveno povečala. V vseh primerih gre za izredno zahtevne operacije, ki zahtevajo vrhunsko tehnično opremljenost, predvsem pa znanje in izkušenost operacijskih ekip. Gre za terciarno dejavnost, ki v UKC Maribor, pod vodstvom asist. Andreja Moličnika, dr. med, zelo uspešno poteka že vrsto let.

 


Slika 4: omajanje acetabularnega dela kolčne endoproteze s pomikom in rotacijo acetabula pred in po revizijskem operativnem posegu.

 


Slika 5: obprotezni zlom


Posebnost med nujnimi stanji v ortopediji, predstavlja zdrs glavice stegnenice pri otroku. Potrebno je takojšnje ukrepanje, saj so v nasprotnem primeru rezultati zdravljenja slabi, verjetnost težke invalidnosti pa velika.

 


Slika 6: Zdrs glavice stegnenice pri 11 letni deklici pred in po operativnem posegu

 

Pomembno poglavje predstavljajo primarni maligni tumorji lokomotornega sistema. Na srečo razmeroma redki, sta pa hitra diagnostika in ustrezna terapija ključnega pomena za uspeh zdravljenja.

 


Slika 7: Osteosarkom pri 34-letnem moškem


9. Mariborsko srečanje je še enkrat pokazalo kako je pomembno sodelovanje med zdravniki na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju slovenskega zdravstva, kar je nenazadnje potrdila tudi nabito polna velika predavalnica nove Medicinske fakultete.

 

Vsebino pripravil:
doc. dr. Matjaž Vogrin, dr. med.,
predstojnik Oddelka za ortopedijo UKC Maribor in


Več informacij o srečanju: www.ortopedija-mb.si

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem