Svečani podpis tripartitnega sporazuma

29. 05. 2012

Projekt Nakup opreme za radioterapijo v okviru UKC Maribor je zadnji v okviru slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni evropski uniji (t.i. Švicarski prispevek). S pomočjo donacije Švicarske konfederacije, bo UKC Maribor kupil dva obsevalnika za Onkološki inštitut v vrednosti 6.155.124 evrov. Sofinanciranje švicarskega donatorja znaša nekaj manj kot 75 odstotkov vrednosti naložbe. Omenjeni projekt je del krovnega projekta Izgradnje in dobava opreme Oddelka za onkologijo in radioterapijo v okviru UKC Maribor.

V imenu donatorja je projektni sporazum podpisal veleposlanik Švicarske konfederacije v Sloveniji, nj. eksc. Robert Reich, v imenu izvajalske agencije – Ministrstva za zdravje minister Tomaž Gantar, v imenu nacionalnega koordinacijskega organa – Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs.

»Zavedamo se, da je zdravljenje rakavih obolenj zelo zahtevno in razvoj na tem področju prinaša slovenskemu zdravstvu bonitete, bonitete bolnikom in tudi bonitete strokovnemu razvoju. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor si prizadevamo, da bi bili v skladu z zahtevami časa, zahtevami stroke in zahtevami bolnikov. Razvoj tega centra v Mariboru bo za severovzhodno Slovenijo in predvsem za bolnike predstavljal veliko pridobitev,« je uvodoma povedal prim. dr. Gregor Pivec, dr. med., direktor UKC Maribor.

»Z donacijo v višini 5.526.200,00 CHF (pet milijonov petsto šestindvajset tisoč dvesto švicarskih frankov) je Švica prispevala k nakupu dveh linearnih pospeševalnikov in s tem povečala dostopnost obsevanja ter hkrati pripomogla h krajšanju čakalnih dob za onkološke bolnike. Sodelovanje Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in Onkološkega inštituta Južne Švice, Bellinzona, ki je načrtovano v okviru tega projekta, bo omogočalo izmenjavo dragocenih izkušenj med državama,« je povedal nj. eksc. Robert Reich, veleposlanik Švicarske konfederacije v Sloveniji.

»Izgradnja Kliničnega oddelka za Onkologijo in radioterapijo v UKC Maribor bo prispevala k porazdelitvi bremen  zdravljenja rakavih obolenj v Sloveniji in omogočila višjo kvaliteto obravnave onkoloških bolnikov ter njihov lažji dostop do zdravljenja. Ministrstvo za zdravje kot oblikovalec politik na področju zdravja med ostalimi investicijami podpira predmetno investicijo, ki jo je šteti za investicijo nacionalnega pomena,« je ob tej  priložnosti povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

»Slovensko-švicarski program, njegov nacionalni koordinacijski organ je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je del celovitega nacionalnega razvojnega načrta, ki vključuje evropsko kohezijsko politiko, programe Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Norveškega finančnega mehanizma. Švicarski prispevek te programe dopolnjuje in se osredotoča zlasti na projekte, ki jih v celoti ali delno ne pokrivajo drugi viri. Še posebej v času gospodarske, finančne in socialne krize so ta sredstva za Slovenijo zagotovo pomemben razvojno-finančni vir,« je z nekaj besedami predstavila slovensko-švicarski program mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo.

Osebe na fotografiji (od leve proti desni): prim. dr. Gregor Pivec - direktor UKC Maribor, nj. eksc. Robert Reich - veleposlanik Švicarske konfederacije v Sloveniji, Tomaž Gantar - minister za zdravje, mag. Monika Kirbiš Rojs - državna sekretarka Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo