S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Slovenski zajtrk tudi za male junake na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor

18. 11. 2013

Maribor, 15. november 2013 – Tudi na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor so se otroci razveselili tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga je tudi letos daroval Mercator. Strokovno osebje klinike je pozdravilo priložnost, da so tudi otroci na kliniki udeleženi na tem vseslovenskem projektu, ki spodbuja uživanje zdrave hrane iz lokalnega okolja.

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru že tretje leto zapored. Na ta dan pripravijo otrokom zajtrk iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk. Ključni namen je spodbujati uživanje hrane iz lokalnega okolja, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje širše in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo. Ob zaužitju zajtrka se otroci pogovarjajo o zdravem prehranjevanju in lokalni pridelavi.

V jedilnici Klinike za pediatrijo so skupaj z malimi junaki slovenski zajtrk zaužili tudi direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med., predstojnica Klinike za pediatrijo, izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med., in izvršna direktorica za marketing in razvoj v Mercatorju Mojca Avšič.

Direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med., je ob zajtrku povedal: »Veseli smo, da so tudi letos naši otroci na Kliniki za pediatrijo deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsi se zavedamo, da je lokalno pridelana hrana ključnega pomena za zdrav način prehranjevanja, ki ga na ta način osvojijo otroci v vrtcih in šolah. Ob tem se zahvaljujem Mercatorju za voljo in skrb ob pripravi hrane, ki jo danes uživamo skupaj z otroci na pediatriji«.

Predstojnica Klinike za pediatrijo UKC Maribor, izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med.: »Na naši kliniki smo vedno zelo veseli takšnih in podobnih pobud iz strani različnih institucij, saj omogočijo bolnim otrokom prijetno popestritev bolnišničnega vsakdana. V našem strokovnem okolju se še posebej zavedamo pomena zdrave in lokalno pridelane prehrane, ki koristi tako otrokom kot tudi odraslim ljudem, zato podpiramo in priporočamo tradicionalni slovenski zajtrk na mizah vseh družin«.

Mojca Avšič, izvršna direktorica za marketing in razvoj v Mercatorju, ki je simbolično predala donacijo, pa je ob tem poudarila: »Spremembe prehranskih navad naroda se pričnejo pri otrocih. Če otroci sprejmejo sporočilo, da so doma pridelane sestavine najboljše, je prihodnost domače prehranske verige svetlejša. Pomembno je, da otrokom pokažemo, da smo pripravljeni v sporočilo o pomenu prehrane in domače pridelave veliko vložiti. Želimo si, da bi otrokom ostal prijeten spomin na ta dan in na zajtrk. Nam bo to, da smo jih obiskali in obdarili, vsekakor dragocen spomin.«

 Na fotografiji sedijo od leve proti desni: izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med., prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med. in Mojca Avšič

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem