Rožnati oktober v UKC Maribor

19. 10. 2015

Maribor, 19. oktober 2015 – Prostovoljke programa Pot k okrevanju, ki poteka v okviru Društva onkoloških bolnikov, bodo v sredo, 21. oktobra 2015, ozaveščale o bolezni sodobnega časa – raku.

Na stojnici, ki bo postavljena v avli kirurške stolpnice, bodo prostovoljke med 12. in 15. uro obeležile Rožnati oktober, ki je posvečen raku dojk in prihajajoči november, ki ga zaznamuje ozaveščanje o raku pljuč. Predstavile bodo tudi delo prostovoljk v INFO centru v UKC Maribor in delovanje skupine za samopomoč.

Program Pot k okrevanju – organizirana samopomoč bolnikov z rakom, vključuje individualno in skupinsko samopomoč. Zaradi specifičnih potreb se bolniki lahko povezujejo po vrstah obolenja, da bi tako bolj učinkovito razvijali samopomoč.

Osnovno poslanstvo je pomoč na poti okrevanja in rehabilitacije, saj bolniki/bolnice z medsebojno pomočjo in izmenjavo izkušenj ob strokovnem vodenju laže premagujejo stiske, ki jih prinaša življenje z boleznijo.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Skupino za samopomoč vodi prostovoljski tim (prostovoljec/ka –koordinator/ka skupine in strokovni vodja), ki je za svoje delo posebej usposobljen. Spoštovati mora načela skupinskega dela, kot so: zaupnost, demokratičnost, strpnost, tolerantnost, enakopravnost, svoboda, sprejemanje.

Skupina je odprtega tipa, poleg rednih mesečnih srečanj po potrebi organizirajo manjše skupine za različne interesne dejavnosti (učenje sprostitve in vizualizacije, telovadba, plavanje, pohodništvo, izleti, ogledi kulturnih prireditev) in pomoč težje obolelim ali socialno ogroženim članom/icam.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije