Predstavitev projekta CD-MEDICS v UKC Maribor

27. 09. 2012

Maribor, 27. september 2012 – Klinika za pediatrijo UKC Maribor predstavlja aktivnega partnerja pri mednarodnem projektu CD-MEDICS, ki ga sofinancira Evropska unija (EU). Poglavitni cilj štiri in polletnega projekta, katerega skupna vrednost je bila ocenjena na več kot 10 milijonov evrov in se z zaključno predstavitvijo predstavnikom EU končuje prav v Mariboru, je bil razvoj naprave, ki bo s pomočjo najnovejših spoznanj s področja nanotehnologije in imunologije omogočil natančno diagnostiko celiakije samo na podlagi analize kapljice krvi v času obiska v ambulanti.

V projektu je aktivno sodelovalo več kot 15 partnerjev iz 10 držav EU. Vodilni partner je bila Univerza iz Tarragone v Španiji, Klinika za pediatrijo v sodelovanju z drugimi oddleki UKC Maribor pa je bila eden od pomembnejših partnerjev v projektu. Sodelavci UKC Maribor so bili med drugim zadolženi za posredovanje najnovejših znanj s področja celiakije v mednarodno strokovno in splošno javnost, prav tako pa je Klinika za pediatrijo prvi center na svetu, ki bo ovrednotil uporabnost naprave v klinični praksi. Prve rezultate omenjenih testiranj bodo predstavili v naslednjih dneh, ko se bodo vsi projektni partnerji zbrali v Mariboru in svetovno novost na področju zdravstva predstavili širši strokovni in laični javnosti.

Ob tej posebni priložnosti vas vabimo na

novinarsko konferenco o rezultatih testiranja nove diagnostične naprave,

ki bo potekala v

petek, 28. septembra 2012, s pričetkom ob 9. uri

v sejni sobi (pritličje) Klinike za pediatrijo

UKC Maribor (Ljubljanska ulica 5, Maribor).

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

• doc. dr. Darja Arko, dr. med., strokovna direktorica UKC Maribor,
  • asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., Koordinator projekta v UKC Maribor,
  • Ciara K. O 'Sullivan, vodja projekta CD-MEDICS.

Vljudno vabljeni.