Osnove donorskega programa

19. 04. 2013

Maribor, 18. april 2013 – Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor v sodelovanju s Slovenija-transplant v ponedeljek, 22. aprila 2013, organizira seminar "Osnove donorskega programa", ki je del enotnega evropskega programa izobraževanja za delavce v zdravstveni dejavnosti. Seminar bo potekal v UKC Maribor (velika predavalnica, 16. nadstropje kirurške stolpnice), ki je druga največja donorska bolnišnica v Sloveniji in zelo pomemben člen za dobro delovanje slovenskega transplantacijskega programa.

Slovenija-transplant, javni zdravstveni zavod, odgovoren za koordinacijo, nadzor in spodbujanje programa darovanja in presaditev za namen zdravljenja, organizira tudi izobraževanja s področja svoje dejavnosti za strokovno in nestrokovno javnost. Eno od pomembnejših izobraževanj, ki jih skupaj s sodelavci izvajajo, je seminar "Osnove donorskega programa", ki je del enotnega evropskega programa izobraževanja za delavce v zdravstveni dejavnosti. Program je izdelala skupina priznanih strokovnjakov s področja transplantacijske dejavnosti.

Z izvajanjem teh seminarjev so pričeli v letu 2008 in do danes izvedli že 19 seminarjev za zaposlene v vseh slovenskih donorskih bolnišnicah. Skupno se je do sedaj predavanj udeležilo okrog 1000 udeležencev.

Namen predavanj je seznanjanje vseh strokovnih delavcev v zdravstvenem sistemu z osnovami darovanja in odvzema delov človeškega telesa pri umrlih osebah. Darovalec je lahko vsaka umrla oseba pri kateri ni prisotnih strokovnih kontraindikacij za darovanje oz. ki darovanja ne odkloni. Z možnostjo darovanja delov človeškega telesa za namen zdravljenja oz. z  določenimi vidiki tega področja se lahko srečajo prav vsi, ki delajo v zdravstvenem sistemu.

MEDIJSKE IZJAVE:
Za izjave bosta v ponedeljek, 22. aprila ob 10.40 na voljo:

• prim. Zoran Zabavnik, dr. med, predstojnik Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor in
  • prim. Danica Avsec, dr. med, direktorica Slovenija-transplant.

Povezava do programa: PROGRAM