S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Organizacija delovnega procesa v UKC Maribor na dan stavke zdravnikov, 28. 5. 2015

27. 05. 2015

Maribor, 27. maj 2015 – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije - FIDES organizira celodnevno splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo potekala 28. 5.  2015 od 7.00 do 29. 5. 2015 do 6.59 tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Da bi lahko tudi med stavko zdravnikov zagotovili čim manj moten delovni proces, je vodstvo UKC Maribor opozorilo na obveznosti organizatorjev stavke in stavkajočih zdravnikov.

Organizacija dela v UKC Maribor bo potekala tako kot vsak dan in se na dan stavke ne bo spreminjala. Delali bodo vsi razpisani zdravniki (kot vsak dan), po izteku rednega delovnega časa pa bodo delo opravljali dežurni zdravniki. Delo v ambulantah kot tudi na oddelkih bo potekalo po ustaljenem razporedu in v številčni sestavi, kot je sicer predvidena za nudenje NZV in zagotavljanje oskrbe urgentnih primerov. Na dan stavke bo edina razlika v tem, da nenujne operacije pri bolnikih, starih med 18. in 64. letom, ne bodo izvedene. Vsekakor pa bodo obravnavana vsa nujna stanja. 

Za karcinomske bolnike se bodo operacije in preiskave obravnavale in opravljale (ne glede na starost) kot nujna stanja. Prav tako bo delo s pacienti na oddelkih potekalo nemoteno – dobili bodo vso potrebno zdravniško oskrbo. Naročeni paciente (nenujni primeri bolnikov, starih med 18. in 64. letom) bodo prenaročeni na naslednji najbližji termin. Preiskave se bodo opravljale kot običajno, za vse navedene primere, pogojene s starostjo in nujnostjo. 

Direktor UKC Maribor je predstojnike oddelkov in vodje klinik obvestil o organizaciji delovnega procesa na dan stavke, 28. 5. 2015. Da bi lahko tudi med stavko zdravnikov zagotovili čim manj moten delovni proces, je opozoril na obveznosti organizatorjev stavke in stavkajočih zdravnikov.

Posebej je opozoril na dolžnost zdravnikov, da so v času stavke dolžni izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. To so zlasti:

  • zdravljenje vročinskih stanj in infekcij;
  • zdravljenje poškodb in zastrupitev;
  • zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt;
  • druge storitve nujne zdravniške pomoči;
  • opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih alinejah (triažni pregledi);
  • predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih alinej.

Za prvi pregled se šteje na primarni ravni prva obravnava, na sekundarni ali terciarni ravni pa prva napotitev k specialistu zaradi nove bolezni ali stanja ali zaradi poslabšanja bolezni.

Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati še naslednje storitve:

  • vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let;
  • vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom;
  • ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem