Novinarska konferenca: Prvi v Sloveniji uvedli novo metodo laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk

23. 11. 2015

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO:

Maribor, 23. november 2015 – Na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor so 8. maja 2015 prvi v Sloveniji izvedli laparoskopsko odstranitev želodca in bezgavk na bolniku, ki je zbolel za rakom na želodcu. Od takrat so opravili že 5 operacij z novo, manj invazivno in zelo uspešno laparoskopsko metodo.

Žlezni rak želodca je šesta najpogostejša oblika raka pri moškem in sedma pri ženskah, vendar pa je zaradi agresivnosti obolenja drugi najpogostejši vzrok smrti onkoloških bolnikov v Sloveniji. Spoznanje, da je mogoče doseči enake dolgoročne rezultate z manj obsežnim posegom pri določenih stadijih, je pripomoglo, da so v zadnjih leti na nekaterih izkušenih svetovnih centrih po svetu začeli bolnike operirati laparoskopsko. V Sloveniji smo tovrstno kirurgijo prvi začeli tudi na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Prijazno vabljeni na novinarsko konferenco
laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk na
Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor,
ki bo potekala v četrtek, 26. novembra 2015 ob 10. uri,
v sejni sobi (12. nadstropje kirurške stolpnice)
Oddelka za abdominalno kirurgijo UKC Maribor.

O novosti na mariborskem abdominalnem oddelku bodo na novinarski konferenci spregovorili strokovnjaki:

• prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med. – predstojnik Oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor,
  • dr. Tomaž Jagrič, dr. med. – abdominalni kirurg na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor.