S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Nov program na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor: PRESEJANJE DIABETIČNE RETINOPATIJE

29. 10. 2015

Maribor, 28. oktober 2015 – Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor bo novembra začel z novim programom – presejanje diabetične retinopatije. Na oddelku bodo izvajali sistematsko presejanje za diabetično retinopatijo pri bolnikih z novo odkrito sladkorno boleznijo oz. pri sladkornih bolnikih, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov. Gre za prvo na državni ravni urejeno preventivo slabovidnosti in slepote zaradi sladkorne bolezni. Program, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, bo med drugim potekal tudi v Izoli, Šempetru, Kranju, Murski Soboti, Celju, Novem mestu in Ljubljani. O programu in kako ga bodo izvajali, so spregovorili strokovnjaki Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor.

Predstojnica Oddelka za očesne bolezni, prof. dr. Dušica Pahor, dr. med. je o pomenu programa povedala: »Nov program presejanja diabetične retinopatije predstavlja velik napredek tako za bolnika kot tudi na nivoju nacionalnega zdravstva. Ob tem si želimo, da se o novi možnosti preprečevanja posledic sladkorne bolezni na očeh seznanijo vsi sladkorni bolniki v naši regiji kot tudi širše. S tem programom si bomo prizadevali zmanjšati invalidnost, ki lahko prizadene sladkorne bolnike«.

Jože Uršič, dr. med. je ob tem dodal: »Sladkorna bolezen predstavlja vse bolj pomemben in pereč zdravstveni problem, tako v razvitih državah kot v državah v razvoju. Diabetična retinopatija oz. zapleti sladkorne bolezni na očesnem ozadju predstavljajo enega izmed najpogostejših zapletov sladkorne bolezni in tudi glavni vzrok hudega poslabšanja vida in slepote pri aktivni populaciji. Pri preprečevanju očesnih zapletov sladkorne bolezni imajo pomembno vlogo redni presejalni pregledi. Pregledi očesnega ozadja so indicirani pri vsakem bolniku, pri katerem na novo odkrijejo sladkorno bolezen in potem kontrolni pregled enkrat letno. Z omenjenim programom lahko zgodaj odkrijemo zaplete na očesnem ozadju ter preprečujemo poslabšanje vida in slepoto«.

Asist. Levin Vrhovec je na novinarski konferenci predstavil, kako bodo preglede izvajali: »Ta program je namenjen izključno tistim bolnikom, ki imajo na novo odkrito sladkorno bolezen oz. bolnikom z že znano boleznijo, ki še nimajo rednih oftalmoloških pregledov. Bolnikom, ki bodo napoteni s strani diabetologa ali svojega osebnega zdravnika v našo ambulanto, bomo opravili fotografiranje očesnega ozadja in na podlagi slik ocenili stopnjo diabetične retinopatije. Glede na stopnjo sprememb na očesnem ozadju bodo bolniki kasneje ustrezno razvrščeni za nadaljnje spremljanje oz. zdravljenje. Ambulanta bo potekala od ponedeljka do četrtka v popoldanskem času na 3. nadstropju Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor. Bolniki pa se že zdaj lahko naročijo v našem centru za naročanje vsak dan v dopoldanskem času z veljavno napotnico, kjer bodo dobili datum in uro pregleda. Glede na izkušnje držav, ki že imajo te programe (Skandinavske države), tudi v Sloveniji pričakujemo bistveno boljšo oskrbo sladkornih bolnikov predvsem v smislu zmanjšanja invalidnosti oz. slepote. Problem te bolezni je, da pacienti ne opazijo zgodnjih sprememb oz. le te niso simptomatske, zato je pomembno, da hodijo na redne preglede. Ko enkrat bolezen postane simptomatska, je običajno že prepozno«.

Za področje naše regije je predvidenih 10.000 preventivnih pregledov presejanja diabetične retinopatije na letni ravni, ki se bodo izvajali na Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor. Cilji sistematičnega presejanja sladkornih bolnikov za diabetično retinopatijo so povečanje dostopnosti in učinkovitosti sistema ter zmanjšanje števila bolnikov z napredovalo diabetično retinopatijo.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem