Mariborski strokovnjaki uvajajo nove metode operacij zloma vretenc

04. 10. 2011

(Maribor, 3. oktober 2011)

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC Maribor) so minuli teden na področju zdravljenja hrbtenice prvi v Sloveniji izvedli posebno maloinvazivno operacijo pri zlomu vretenca. Nova metoda, ki je v tujini že razširjena, obeta hitrejše okrevanje in boljšo trdnost zlomljenega vretenca.

Zlomi vretenc, posebej osteoportični zlomi, so predvsem pri starejši populaciji dokaj pogosti in povzročajo močne bolečine v hrbtu, ki onemogočajo normalno gibanje bolnika. Že dolgo je poznana in zelo dobro uveljavljena metoda maloinvazivnega zdravljenja omenjenih zlomov, kjer se zlom učvrsti s posebnim cementom. V vseh centrih po Sloveniji, ki se ukvarjajo s tovrstno tehnologijo, omenjeno metodo izvajajo rutinsko.

Mariborski spinalni kirurgi Matjaž Voršič, dr. med, dr. Gregor Rečnik, dr. med. in Janez Ravnik, dr. med., so v četrtek, 28. septembra 2011, prvi v Sloveniji izvedli posebno maloinvazivno operacijo pri zlomu vretenca. Pri omenjeni operaciji v zlomljeno vretence vstavijo posebno kletko oz. stent, ki ga nato utrdijo s cementom. Postopek zlom dodatno učvrsti, hkrati pa omogoča tudi določeno repozicijo oz. popravo višine  zlomljenega vretenca.

Nova metoda je enostavna in kar je najpomembnejše, prijazna do bolnika, saj prispeva k hitrejšemu okrevanju po operaciji in omogoča boljšo trdnost zlomljenega vretenca.

Kontaktni podatki:

Urška JODL SKALICKY