Izgradnja urgence in nujne selitve

15. 05. 2014

Maribor, 15. maj 2014 – Izgradnja Urgentnega centra v UKC Maribor več ali manj poteka v skladu s predvidenim načrtom. Vodstvo UKC Maribor si močno prizadeva, da bodo vsa dela končana pravočasno, tako da bodo lahko izkoristili cca. 9 milijonov evrov evropskih sredstev. Manjši zastoj je nastal zaradi Centra za transfuzijsko medicino, ki so ga poskušali preseliti v zgradbo stare pralnice (stavba 14 na zemljevidu).

Vodstvo UKC Maribor žal z Univerzo v Mariboru ni doseglo soglasja za omenjeno selitev, zato je bilo treba iskati drugo rešitev. Center za transfuzijsko medicino bo naslednjih nekaj mesecev deloval na različnih lokacijah, odvisno od potreb. Glavnina oddelka bo v »zgornjem nadstropju« Klinike za ginekologijo (stavba 3 na zemljevidu – bivši ORL, očesni oddelek). V ta namen bodo delno preselili arhiv v malo predavalnico na 16. nadstropje Klinike za kirurgijo (stavba 1 na zemljevidu).

Za čim manj moteno delo so del transfuzijske dejavnosti preselili v SB Ptuj in SB Murska Sobota, pri čemer je treba poudariti, da se v teh dveh bolnišnicah lahko izvaja le krvodajalska dejavnost. V tem primeru bo tudi poskrbljeno za obveščanje Rdečega križa kot organizatorja krvodajalske dejavnosti. »Vse krvodajalce prosimo za razumevanje in se že v naprej opravičujemo za morebitne zastoje pri delovanju oddelka. Prepričani smo, da so morebitne težave le začasne, pri čemer pa je naš končni cilj izboljšati pogoje za delo na oddelku kot tudi za naše zveste krvodajalce. Še naprej prosimo, da krvodajalci ohranijo poslanstvo, ki ga opravljajo«, je še pozval direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med., vse krvodajalce.

Na novinarski konferenci so govorili:

• direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med.,
  • predstojnica Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Lidija Lokar, dr. med. in
  • pomočnik direktorja za investicije, Darko Kuhar.