S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Fotografska razstava ˝Celiakija? Nič bat!˝ v UKC Maribor

16. 09. 2013

Maribor, 13. september 2013 –  V avli Klinike za kirurgijo UKC Maribor so danes postavili na ogled razstavo dokumentarnih fotografij, ki so nastale v okviru projekta LQ-CELIAC z naslovom ˝Celiakija? Nič bat!˝. V projektu LQ-CELIAC aktivno sodelujejo tudi strokovnjaki iz Klinike za pediatrijo UKC Maribor.

Fotografije, avtorice Anite Kirbirš, so nastale konec januarja 2013 v enoti Lenka vrtca Otona Župančiča v Mariboru, kjer so predstavili slikanico z naslovom Pšenička potička: Govoreča mačka in Lukčeva brezglutenska dieta. Slikanica je namenjena predstavitvi celiakije in brezglutenske diete predšolskim otrokom. Prikupna slikanica je nastala v okviru bilateralnega evropskega projekta LQ-CELIAC, financiranega iz Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007 – 2013, napisala in ilustrirala sta jo šestletni Nik Furman in njegov dve leti mlajši bratec Luka – bolnik s celiakijo, izdala pa jo je Mestna občina Maribor, vodilni partner projekta LQ-CELIAC. Otroci so prisluhnili tudi prilagojenemu predavanju o celiakiji in poskusili sladke dobrote brez glutena, najbolj navdušeni pa so bili nad brezglutenskimi piškoti, ki so s pomočjo vzgojiteljic nastali pod njihovimi spretnimi prstki. Prijetno dogajanje je v fotografski objektiv takrat ujela Anita Kirbiš, danes pa je svoje foto utrinke postavila na ogled tudi obiskovalcem in zaposlenim v UKC Maribor.

Asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med. iz Klinike za pediatrijo UKC Maribor je o projektu povedal: »V okviru bilateralnega projekta LQ-CELIAC, ki ga vodi in koordinira Mestna občina Maribor, pomemben partner pa je Klinika za pediatrijo UKC Maribor poskušamo čim bolj približati problematiko celiakije čim širšemu krogu ljudi. Pritegniti otroke in mladostnike pa je še posebej pomembno. Na ta način otrokom že v zgodnjem otroštvu pokažemo, da kronične bolezni ne pomenijo nujno nekaj strašnega in da drugačnih od sebe ne smemo izločiti iz svoje družbe, hkrati pa tudi malim bolnikom sporočamo, da se zaradi svoje bolezni ne rabijo počutiti odrinjene oz. nerazumljene. Pomembna je tudi sporočilna vrednost poudarjanja pomena zdrave prehrane za bodoče rodove, kar ima bistveno širše zdravstvene učinke in družbene posledice, kot si včasih predstavljamo. Zato smo veseli, da lahko tudi s pričujočo razstavo pokažemo del aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru projekta in projekt tudi na ta način predstavimo sodelavcem v naši ustanovi«.

Vljudno vabljeni na ogled razstave, ki bo na voljo do 31. oktobra 2013 v avli (steklene vitrine) stolpnice Klinike za kirurgijo.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem