S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Evropska šola za bolečino zaradi raka in paliativno oskrbo – EFIC School for Cancer Pain and Palliative Care

15. 05. 2015

Maribor, 15. maj 2015 – Mednarodna šola za bolečino zaradi raka in paliativno oskrbo je projekt Evropske federacije bolečinskih združenj (European Pain Federation EFIC) v sodelovanju z UKC Maribor, Medicinsko fakulteto Maribor, Slovenskim združenjem za zdravljenje bolečine in Slovenskim združenjem paliativne medicine. Šola, ki bo potekala med 18. in 21. majem 2015 v Hotelu City Maribor, je namenjena boljšemu razumevanju in obravnavi bolečine pri rakavih bolnikih. Vrhunski strokovnjaki, ki bodo predavali na mednarodni šoli, in udeleženci šole prihajajo kar iz 16 evropskih držav.

Ustanovitev mednarodne šole pod okriljem Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine, Slovenskega združenja za paliativno medicino, Medicinske fakultete Univerze v Mariboru in UKC Maribor je veliko priznanje za slovenski prostor. Do sedaj je EFIC organiziral takšne mednarodne šole v Italiji, Avstriji in Veliki Britaniji.

Program šole obsega vsa področja: od načina, kako bolečina nastane pri bolniku z rakom, v kakšnih oblikah se pojavlja, pri katerih rakavih boleznih ima značilne lastnosti, koliko zdravljenje raka vpliva na pojav bolečine, pa vse do različnih pristopov, kako jo obvladati. V obravnavi so različni načini zdravljenja: zdravljenje z zdravili, onkološka terapija, zdravljenje z invazivnimi postopki, ne-farmakološki načini psiho-terapijskih in fizikalno terapijskih postopkov kot tudi celostna paliativna oskrba pri bolnikih z napredovalim rakom.

Udeleženci šole imajo aktivno vlogo v okviru interaktivnega sodelovanja pri predavanjih in praktičnega dela v različnih delavnicah. Program je dopolnjen s sodelovanjem bolnikov, ki so pripravljeni spregovoriti o svojih težavah in poteku zdravljenja.

Za izjave bo v ponedeljek, 18. maja 2015, ob 11.30 na Medicinski fakulteti Maribor (2N16- učilnica) na voljo: 

  • prim. doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med., vodja Enote za paliativno oskrbo v UKC Maribor, predstojnica Inštituta za palitivno medicino in oskrbo Medicinske fakultete UM in predsednica Evropske Federacije EFIC dr. Chris Wells.

Povezava do programa: PROGRAM

Vljudno vabljeni!

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem