S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Europarkova donacija Kliniki za pediatrijo mariborskega UKC za zagon programa Šola za zdravo prehranjevanje in življenjski slog

18. 06. 2015

Družbena odgovornost in nenehna odzivnost na večje število socialno ogroženih skupin in posameznikov naše družbe je v mariborskem Europarku stalnica njihovega delovanja. Tako je tudi letošnje jubilejno leto zaznamovano z dobrodelnostjo. Ob praznovanju 15 let uspešnega poslovanja bodo 15.000 evrov v obliki donacije namenili Kliniki za pediatrijo UKC Maribor za podporo programa Šola za zdravo prehranjevanje in življenjski slog. "Europarkova dobrodelnost je v samem jedru naše poslovne strategije in kulture, kar z našimi aktivnostmi na tem področju vsako leto z veseljem dokazujemo. Verjamemo, da je pot do bolj solidarne in človeku prijazne družbe. Takoj ko smo izvedeli za napore mariborske pediatrije, da želijo realizirati projekt Šola za zdravo prehranjevanje in življenjski slog, ki bo zajel najbolj rizični skupini otrok in mladostnikov, je bila naša odločitev v trenutku sprejeta,« je o tokratni donaciji povedala Simona Mandl, center managerka, in dodala: "Zavedamo se, da je pomoč dobrodošla in da lahko skupaj izboljšujemo kakovost življenja v družbi." 

Simona Mandl, Center managerka in  prim. asist. mag. Martin Bigec, pediater Klinike za pediatrijo UKC Maribor (Avtor: Europark)

Prekomerna telesna teža pri otrocih, mladostnicah in mladostnikih je v današnjem času največji ter s tem tudi najtežji izziv zdravstva in družbe nasploh. Vzroke za pojav te bolezni moramo iskati predvsem v spremenjenem življenjskem slogu družine, razvoju vrednot kapitalistične družbe, presežkih hrane in njeno agresivno marketinško podobo ter razvojem tehnologij, predvsem elektronskih, ki otroke omejujejo v telesnem gibanju in pri medsebojnem druženju. Svetovna zdravstvena organizacija je šele v zadnjem stoletju opredelila debelost kot bolezen in s tem utemeljila potrebne zdravstvene ukrepe na področju preprečevanja, zgodnjega odkrivanja, zdravljenja in rehabilitacije otrok, mladostnic in mladostnikov z boleznijo, ki dobiva endemske, celo pandemske razsežnosti. "V Sloveniji smo pediatri že dolgo časa opozarjali na ta pereč problem, vendar zgolj znotraj svojih strokovnih krogov. Vedno bolj soglašajo z nami tudi športni pedagogi, nutricionisti, psihologi, učitelji, vzgojitelji in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z otroki in mladostniki. Pripravljajo se strokovne smernice za organizacijo mreže in centrov po vsej Sloveniji, kjer bomo z enotnim pristopom pričeli z obravnavo otrok, mladostnic in mladostnikov s prekomerno telesno težo," je na perečo zdravstveno stanje nekaterih otrok opozoril pobudnik projekta Šola za zdravo prehranjevanje in življenjski slog pediater na Kliniki za pediatrijo prim. asist. mag. Martin Bigec. Na Kliniki za pediatrijo Maribor so v okviru projekta Šola za zdravo prehranjevanje in življenjski slog pred kratkim ustanovili Strokovno skupino za pripravo smernic in orodij, ki bodo podlaga organiziranemu, sistematičnemu pristopu k obravnavi otrok s prekomerno telesno težo. Strokovno skupino sestavljajo strokovnjaki z najrazličnejših področij (pedagogi, kinezioterapevti, dietetičarji, psihologi, pediatri in medicinske sestre ter strokovnjaki za elektronsko in tehnično podporo). 

Utrinek z novinarske konference: Simona Mandl, Center managerka in  prim. asist. mag. Martin Bigec, pediater Klinike za pediatrijo UKC Maribor (Avtor: Europark)

O projektu je idejni pobudnik prim. asist. mag. Martin Bigec povedal: "V Mariboru imamo strokovnjake, ki se lahko vključijo v delo. Imamo ustrezno strokovno znanje. Zavedamo se odgovornosti in obsežnosti izziva, nimamo pa možnosti, predvsem finančnih, da bi te programe lahko uresničili in vanje vključili čim več motiviranih staršev in njihovih otrok. Lahko preprečimo bolezni, ki zgodaj povzročajo invalidnost ali hudo psihološko in telesno manjšo uspešnost teh otrok, mladostnic in mladostnikov v primerjavi z njihovimi vrstniki. Želimo ustvariti programe, ki bodo otrokom in mladostnikom všeč. Pri tem nam bo v pomoč sodobna tehnologija pametnih telefonov in računalniških igric, ki bodo otroke motivirale na njihovi poti zdravljenja in spreminjanja načinov življenja, kot tudi omogočale psihološko podporo celotni družini. Z uvajanjem neselekcijskih športnih aktivnosti bodo otroci in mladostniki s telesno dejavnostjo krepili telo in duha za boljšo samopodobo in samozavest. Informacijske aplikacije bodo v veliko pomoč nenazadnje tudi zdravstvenim centrom, kjer bo potekalo zgodnje odkrivanje bolezni in prvih znakov njenih zapletov. S takšnim celostnim pristopom verjamemo v uspeh. Ob tem bi se želel zahvaliti Europarku, ki je prvi podpornik programa v obliki finančnih sredstev in nam bo s svojo donacijo omogočil zagon tega projekta. Ker pa ima projekt začrtane dolgoročne cilje in želi v svoje delovanje vključiti čim več podpornikov, bi ob tej priložnosti apeliral na vse organizacije, podjetja, društva in posameznike, ki lahko na kakršenkoli način pomagajo k uresničitvi projekta za boljši jutri otrok, ki se borijo proti prekomerni telesni teži." 

Donacijska sredstva v višini 15.000 evrov bodo svečano podelili predstojnici Klinike za pediatrijo v Mariboru konec avgusta v sklopu Europarkovih prazničnih dogajanj. Tem sredstvom pa bodo dodali še izkupiček od prodanih »eko« nakupovalnih vrečk, ki jih bo možno kupiti z začetkom rojstnodnevnih aktivnosti v Europarkovi informacijskih pisarni (v pritličju).

Europark že od leta 2000 nudi pomoč povsod tam, kjer lahko in kjer je potrebna. Ob jubilejni obletnici bo predstavil novo spletno stran www.velikodobrega.si, kjer bodo na enem mestu predstavljeni vsi aktualni projekti, pri katerih sodeluje, obiskovalci spletne strani pa bodo našli tudi vse Europarkove pretekle dobrodelne aktivnosti in  humanitarne projekte, ki so zaznamovale največje nakupovalno središče v SV Sloveniji v 15 letih poslovanja. Nenazadnje pa bodo obiskovalci izvedeli, kako lahko tudi sami prispevajo k dobrodelnosti na različnih področjih. 

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem