S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Ekipa aDORA v svetovnem vrhu inovativnih idej

16. 07. 2013


Maribor, 15. julij 2013 – Mlada ekipa informatikov pod imenom aDORA (Advanced Doctor´s Operational Research Assistant) je minuli teden na 11. šudentskem tekmovanju IMAGINE CUP 2013 v Rusiji svetovni javnosti predstavila informacijsko rešitev na področju medicine. S projektom, ki so ga zasnovali v UKC Maribor skupaj s študenti iz Fakultete za elektrotehniko, informatiko in računalništvo Maribor (FERI), so v St. Petersburgu dosegli visoko 2. mesto v kategoriji inovacij.

 
Ekipa ADORA ob prejemu srebrnega pokala za 2. mesto na tekmovanju IMAGINE CUP 2013
(Foto: Urban Lapajne)


aDORA je interaktiven zdravnikov asistent, ki omogoča edinstven prikaz informacij o bolniku pred in med operacijskimi posegi. S pomočjo razpoznave gibov oz. kretenj in  zvoka zagotavlja enostavnejšo, naravnejšo in učinkovitejšo komunikacijo človek-računalnik, pri tem pa kirurg ostaja v sterilnem okolju, saj računalnik upravlja le s svojimi rokami. »Ideja se je porodila v UKC Maribor, kjer smo in še vedno želimo uvajati nove tehnologije v delovne procese in iti korak s časom, pri tem pa olajšati delo kirurgom med zahtevnejšimi operacijskimi posegi. S prihodom digitalizacije in informacijske tehnologije imamo vse razpoložljive pacientove podatke na dlani,« je o projektu povedal član ekipe, Matej Vogrinčič. Naslednji korak v razvijanju projekta ADORA bo testiranje programa v rokah mariborskih kirurgov med samo operacijo v UKC Maribor.

Ekipo aDORA sestavljajo študentje Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb in Zedin Salkanovič iz FERI, ki delujejo pod mentorstvom asistenta Kristjana Košiča ter informatik iz UKC Maribor, Matej Vogrinčič. Pri razvijanju inovacije in reševanju problema so jim pomagali mariborski strokovnjaki iz UKC Maribor: mag. Boštjan LANIŠNIK, dr. med., doc. dr. Bogdan ČIZMAREVIĆ, dr. med. in prim. prof. dr. Stojan POTRČ, dr. med.

IMAGINE CUP tekmovanje pod okriljem Microsofta velja za eno najprestižnejših in najtežjih tekmovanj s področja informacijskih tehnologij na svetu. Vsi udeleženci tega tekmovanja ustvarjajo projekte pod geslom: »Predstavljajte si svet, kjer nam tehnologija pomaga rešiti najtežje probleme«. Na finalno tekmovanje se je prijavilo kar 300.000 tekmovalcev oz. 734 ekip iz celega sveta. Ožji izbor oz. finale pa je doseglo le 87 ekip iz 71 držav.

Čestitke ekipi aDORA, ki je z uvrstitvijo v svetovni vrh inovacij dokazala izjemno strokovno znanje podkrepljeno z naprednimi idejami na področju informacijske tehnologije v medicini. Uspešno sodelovanje dveh različnih področij je prinesel rešitev poimenovano aDORA, ki je svoje začetke ustvarila v UKC Maribor in jih bo vsekakor ponesla tudi v svet.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem