S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Dan žil v UKC Maribor

16. 03. 2015

Maribor, 16. marec 2015 – Klinika za interno medicino, Oddelek za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor in Združenje za žilne bolezni Slovenije organizirata dan žil, ki bo potekal 18. marca 2015. Dogodek bo letos posvečen boleznim ven, poudarek pa bo na krčnih žilah. Gre za vseslovensko akcijo ozaveščanja ljudi o znakih kroničnega venskega popuščanja ter možnostih preprečevanja in zdravljenja bolezni ven. Z ustreznim življenjskim slogom lahko namreč v veliki meri upočasnimo napredovanje in zaplete kroničnega venskega popuščanja.

Bolezen ven se najpogosteje začne z občutkom težkih in utrujenih nog, bolečinami vzdolž ven, večernim otekanjem hrbtišča stopal in gležnjev. Poleti so te težave bolj izrazite. Sčasoma se razvijejo razširjene, zvijugane in izbočene površinske vene – krčne žile. Posledica napredovanja venskega popuščanja so vse hujše bolečine v nogah, krči v nogah (ponoči), izrazitejše otekanje goleni in gležnjev, spremembe na koži in podkožju. V napredovalnih fazah bolezni se pojavijo razjede na goleni, vnetje krčnih žil oz. nastanek strdkov v njih (povrhnji tromboflebitis).  

V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec po 50. letu znake kroničnega venskega popuščanja, pri 70. letih pa bolezen ven v različnih stopnjah prizadene približno 70 % moških in žensk. Bolezen je zato treba, čim prej odkriti, da se upočasni njeno napredovanje, izboljša kakovost življenja in prepreči zaplete. V ta namen vabljeni vsi, da se preventivne akcije udeležite, v čim večjem številu.

Kako bo potekala akcija in kako boste lahko preverili, 

ali ste ogroženi oz. kaj morate narediti, 

da bi bila vaša ogroženost čim manjša?

V Mariboru bo akcija potekala v sredo, 18. marca 2015, 

v pritličju Klinike za interno medicino UKC Maribor od 15.30 do 19.00.

Prejeli boste informacijski material (brošure, ankete), pripravili bomo predavanja o kroničnem venskem popuščanju ter pravilnem nameščanju kompresijskih povojev in nogavic. Zdravniki in medicinske sestre vam bomo na voljo za pojasnila o boleznih ven – udeležencem bomo tudi pregledali vene na nogah in jim ustrezno svetovali.

Vljudno vabljeni!

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem