Dan žil

17. 03. 2014

Maribor, 17. marec 2014 – Letos bo v Sloveniji prvič organiziran DAN ŽIL, ki bo potekal 20. marca 2014 pod sloganom »MANJ AMPUTACIJ«. Namen akcije je osveščanje javnosti o zdravem načinu življenja in zgodnjem prepoznavanju bolezni žil. V Mariboru bosta informacijsko točko v okviru dneva žil organizirala Klinika za interno medicino, Oddelek za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor ter Združenje za žilne bolezni Slovenskega zdravniškega društva.

Ateroskleroza ali poapnenje žil prizadene arterije v telesu in lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta možganska in srčna kap. Prizadete pa so tudi arterije nog (periferna arterijska bolezen), kar se kaže z bolečinami v mečih pri hoji in lahko vodi v amputacijo okončin. Zato sta pravočasno prepoznavanje bolezni in ureditev dejavnikov tveganja zelo pomembna. Najbolj ogrožena skupina bolnikov so sladkorni bolniki, kadilci, bolniki s povišanim krvnim tlakom in holesterolom ter bližnji sorodniki bolnikov z boleznimi srca in ožilja. Pri vseh ogroženih bolnikih je izjemno pomembno, da bolezen odkrijemo pravočasno in jo začnemo pravočasno zdraviti ter tako preprečimo usodne zaplete.

Akcija bo potekala 20. marca 2014 v različnih krajih po Sloveniji.
V Mariboru bo informacijska točka postavljena v pritličju
Klinike za interno medicino UKC Maribor med 15.30 in 20.00

Na informacijski točki bodo obiskovalci prejeli informacijski material, zdravstveno osebje (zdravniki, sestre) pa bo na voljo za pojasnila o bolezni arterij nog - o njenem preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju. Izmerili vam bodo krvni tlak, indeks telesne mase. Tipali bodo pulze na nogah in izmerili gleženjski indeks ter tako opredelili stanje vaših arterij.

Organizatorji dneva žil vabijo vse, da se preventivne akcije udeležite.