4. Osteološki dnevi

24. 10. 2013

Maribor, 24. oktober 2013 – Ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga vsako leto obeležujemo 20. oktobra, bodo v Mariboru potekali že 4. Osteološki dnevi. Dvodnevno mednarodno strokovno srečanje, v organizaciji Oddelka za endokrinologijo in diabetologijo UKC Maribor ter Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, bo potekalo v petek, 25. in soboto, 26. oktobra 2013, v avditoriju Medicinske fakultete UM (Taborska ulica 8, Maribor).

Osteoporoza je opredeljena kot bolezen okostja, za katero je značilna zmanjšana trdnost kosti in posledično povečano tveganje za zlome. Je najbolj razširjena presnovna kostna bolezen in postaja eden glavnih svetovnih zdravstvenih in socialno-ekonomskih problemov. Svetovni dan osteoporoze ima vsako leto različno temo in sporočilo, letošnji, pod geslom »Jaz sem močna, bodi še ti«, je namenjen pomenopavzalnim ženskam in kostnemu zdravju, saj ima ta množična skupina največje tveganje za osteoporozo in zlome. Cilj svetovnega dneva osteoporoze je prenesti sporočilo o pomenu osebne skrbi za zdravje širši javnosti, tako mladim kot manj mladim, ženskam kot moškim, ki so bili dolgo prepričani, da se os¬teoporoza njih ne tiče, vendar strokovnjaki z zadovoljstvom ugotavljajo, da se zavedanje o tveganju veča tudi pri njih. Z nekaterimi težavami omenjene bolezni se bodo udeleženci seznanili in soočili tudi na letošnjem strokovnem srečanju.

Prim. asist. Miro Čokolič, dr. med. je o prihajajočih 4. Osteoloških dnevih povedal: »Menim, da smo v teh šestih letih prehodili pot v dobro bolnikov in zdravnikov, vesel pa sem, da so tudi letošnji osteološki dnevi kvalitetni z zavidljivo domačo in mednarodno udeležbo. Pričakujem bogato razpravo in izmenjavo izkušenj med vsemi strokovnjaki in udeleženci, ki se srečujemo z osteoporozo. Želim, da bi se spletanje strokovnih in prijateljskih vezi razširilo čez meje pokrajin in države ter upam, da bomo v bodoče, kljub trenutni alarmantni situaciji, lažje dosegli realno zastavljene cilje. Vsi sodelujoči želimo predvsem pomagali bolnikom, da bo podaljšana življenjska doba nudila dostojno kakovost življenja in bomo dodali življenja letom ne pa samo leta življenju. Velike raziskave preteklih let so namreč dokazale, da vemo, da lahko zmanjšamo obolevnost, preprečimo zaplete ter podaljšamo življenje. Učinkoviti ukrepi pa največkrat niso zgolj v domeni zdravstva, zato učinkovito preprečevanje kroničnih bolezni zahteva usklajeno prizadevanje celotne družbe, vedno bolj pa stopa v ospredje odgovornost za lastno zdravje, ki jo nosi v vedno večji meri bolnik sam, zato je tudi njegova povečana skrb dobrodošla«.

Program: PROGRAM

MEDIJSKE IZJAVE:
Za izjave bo v petek, 24. oktobra 2013 ob 13. uri na voljo:

• prim. asist. Miro Čokolič, dr. med. – predsednik organizacijskega odbora 4. Osteoloških dnevov.