S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

3. ŠOLA ZA PALIATIVNO OSKRBO

05. 05. 2014


UKC Maribor v sodelovanju z Inštitutom za paliativno medicino in oskrbo Onkološkega inštituta Ljubljana ter Slovenskim združenjem za paliativno oskrbo organizira strokovno srečanje z naslovom 3. MARIBORSKA ŠOLA ZA PALIATIVNO OSKRBO. Srečanje bo potekalo v petek, 9. in soboto, 10. maja 2014, v veliki predavalnici prim. dr. Zmaga Slokana v 16. nadstropju kirurške stolpnice UKC Maribor (Ljubljanska ulica 5, Maribor).

Paliativna oskrba je v zadnjih dveh desetletjih postala samostojna medicinska veda. Namenjena je zagotavljanju optimalne celostne oskrbe neozdravljivo bolnih in umirajočih ter usmerjena na obravnavo vseh problemov in težav s katerimi se takšni bolniki in njihove družine soočajo. Uveljavljanje specialistične paliativne oskrbe v našem okolju je počasno zaradi neorganizirane dejavnosti in nezadostne strokovne prepoznave bolnikov, ki imajo od takšne dejavnosti največjo korist.

Na srečanju bodo predstavili zbornik, v katerem so zbrani prispevki o prepoznavanju paliativnega bolnika in koordinaciji paliativne oskrbe na vseh nivojih ter o sedaciji,  zdravljenju bolečine, prehrani in  najpogostejših zdravilih v obdobju umiranja, ter podpora svojcem umirajočega. Prikazane so etične smernice za paliativno obravnavo bolnikov v bolnišnici, v intenzivnih enotah in na kirurških oddelkih. Pri pripravi prispevkov so sodelovali predstavniki različnih profilov, ki sodelujejo v paliativnem timu, zdravniki, strokovnjaki zdravstvene nege, klinični psihologi, strokovnjaki za prehrano in Hospic.

Organizatorji srečanja si prizadevajo, da bodo strokovna srečanja, kot je to, prispevala k širšemu poznavanju pomena paliativne oskrbe in širjenju znanja pri zdravstvenih delavcih na vseh nivojih obravnave bolnikov od primarnega do terciarnega in da bo število bolnikov, ki bodo deležni kakovostne paliativne oskrbe vse večje.

Povezava do vabila: PROGRAM


Za izjave bodo od 11.00 do 12.30  na voljo:

  • prim. doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med., vodja Enote za paliativno oskrbo v UKC Maribor, predstojnica Inštituta za palitivno medicino in oskrbo Medicinske fakultete UM
  • Maja Ebert Moltara, dr. med., predsednica Slovenskega združenja za paliativno medicino in
  • mag. Mateja Lopuh, dr. med., nacionalni koordinator za paliativno oskrbo pri Ministrstvu za zdravje.


Vljudno vabljeni!

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem