Čakalne dobe v UKC Maribor - pojasnilo

06. 07. 2012

Spoštovani,

V medijih so se pojavile nepreverjene informacije o čakalnih dobah v UKC Maribor, ki presegajo dopustno mejo.

V UKC Maribor pacienti nikjer ne presegajo dopustnih čakalnih dob. Trditve  zdravnika Darka Jazbeca, kirurga v ptujski bolnišnici in hkrati poslanca Pozitive Slovenije, kot jih povzemajo mediji, ne držijo. Kažejo na nepoznavanje vsebine Pravilnika o najdaljši dopusti čakalni dobi. Cilj tega akta je enakomerno razporediti paciente glede na kapacitete posameznih zdravstvenih zavodov. Če so v eni bolnišnici čakalne dobe dolge, jih morajo zaposleni napotiti v bolnišnice s krajšo čakalno dobo. Dogaja se, da pacienti ne želijo storitev opraviti v drugi bolnišnici, zato čakajo na lastno željo v naši bolnišnici, kar pravilnik uradno dopušča. Za take paciente vodimo čakalne sezname. Pacient, ki pride k nam in  ga napotimo v drugo bolnišnico pa ne sme biti zaveden v našem čakalnem seznamu.