S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za nevrološke bolezni

Šele po drugi svetovni vojni je v Mariboru v sklopu internega oddelka nastal odsek za živčne bolezni. Samostojni nevropsihiatrični odsek je svoje prostore dobil leta 1953 v dermatološki zgradbi, za duševne bolnike pa v stavbi infekcijskega oddelka. Leta 1972 sta se oddelka ločila in postala povsem samostojna. Danes je Oddelek za nevrološke bolezni drugi največji nevrološki center v Sloveniji. Nahaja se v drugem nadstropju dermatološke stavbe, ambulantni center pa v pritličju iste zgradbe.

V ambulantnem centru Oddelka za nevrološke bolezni delujejo nevrološka ambulanta, dodatna nevrološka ambulanta, botulinska ambulanta, laboratorij za EMG in EEG ter ultrazvočna ambulanta za preiskavo vratnega ožilja in transkranialno Dopplerjevo ultrasonografijo – TCD. Mariborski nevrologi so med prvimi uvedli dopplersko angiosonografijo.

Na oddelku, ki ima 82 postelj, imamo tudi Enoto za intenzivno in polintenzivno nego ter Enoto za možgansko kap (EMK). V EMK je organizirana bolnišnična oskrba za bolnike z možgansko-žilnimi dogodki, kjer potekata akutno zdravljenje in rehabilitacija bolnikov po možganski kapi. Na oddelku imamo tudi dnevno bolnišnico. Letno zdravimo približno 2000 bolnikov z nevrološko problematiko.

Oddelek ima danes razvito sodobno nevrološko službo tako na področju diagnostike in zdravljenja, kakor tudi na področju zdravstvene nege z visoko usposobljenimi kadri, ki opravljajo številne subspecialistične dejavnosti. Oddelek je učna baza za specializante nevrologije in drugih specialnosti. Znotraj Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru izvajamo celotno pedagoško dejavnost za študente medicine.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem