Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Za bolnike in svojce

V enoti za scintigrafsko diagnostiko opravljamo slikovne preiskave s pomočjo radioaktivnih izotopov. Gre za diagnostično slikanje različnih organov ali celega telesa s tako imenovanimi radiofarmaki, ki se kopičijo v določenih organih in oddajajo gama žarke. Te žarke pa s pomočjo posebnih detektorjev ali gama kamer (slika 1) pretvorimo v digitalno sliko ? scintigram (slika 2). Iz scintigrama lahko zdravniki sklepajo na nekatere bolezni ali spremenjeno funkcijo organov. Doza radioaktivnega sevanja, ki jo prejmejo bolniki, ni velika in zdravju ni škodljiva. Opravljamo različne preiskave okostja, srca in krvnih obtočil, prebavnih organov, sečil, endokrinih žlez in možganov.
Na večino scintigrafskih preiskav se je treba naročiti, saj so čakalne dobe odvisne od števila napotenih bolnikov, pa tudi od dobave različnih radiofarmakov. Na preiskavo se je mogoče naročiti po telefonu ali pa z napotnico v pisarni oddelka. Napotnico lahko pošljete tudi po pošti. Pri telefonskem naročanju bodite pozorni na vrsto preiskave, na katero vas je napotil vaš zdravnik. Če je napotnica napisana slabo čitljivo, jo raje prinesite osebno. Tako boste dobili tudi natančna navodila o pripravi na preiskavo. Za nekatere preiskave je potrebno biti tešč, včasih je potrebno opustiti nekatera zdravila, za vse scintigrafije pa velja, da je dobro na dan preiskave zaužiti čim več tekočine, da se radioaktivna snov čim prej izloči iz telesa z urinom.


V ambulanti za bolezni ščitnice opravljamo specialistične preglede, diagnostične preiskave in zdravljenje vseh bolezni ščitnice. Kadar ugotovimo ali posumimo na raka ščitnice, bolnike napotimo na zdravljenje na Onkološki inštitut v Ljubljano. Sicer pa je ščitničnega raka na srečo relativno malo. Pogostejše so navadne golše ali vnetja ščitnice, ki jih običajno zdravimo z zdravili, včasih tudi z radioaktivnim jodom. Tudi pri radioaktivnem jodu je doza sevanja, ki jo prejme bolnik, relativno majhna, zato je strah pred sevanjem odveč.

Tudi na pregled ščitnice se je mogoče naročiti po telefonu, vendar potrebujemo za pregled izvide ščitničnih hormonov. Če jih nimate, lahko opravimo določitev hormonov v našem laboratoriju. Urnik odvzema krvi za določitev hormonov najdete v urniku specialističnih ambulant.