S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Oddelek za nuklearno medicino je razdeljen v štiri funkcionalne enote:

  • Scintigrafsko diagnostiko
  • Ambulanto za bolezni ščitnice (tirološka ambulanta)
  • Laboratorij
  • PET-CT diagnostika

Na scintigrafski diagnostiki opravljamo različne preiskave s pomočjo radioaktivnih izotopov (radiofarmakov), ki jih vbrizgamo v veno in nato snemamo kopičenje teh snovi v različnih organih. Doza sevanja, ki jo prejmejo bolniki je relativno majhna in ne predstavlja nevarnosti za zdravje. +

Najpogostejše so preiskave srca, pljuč, ledvic, prebavil in možganov.
Scintigrafske preiskave prikažejo predvsem funkcijo organov, medtem ko rentgenske in ultrazvočne preiskave prikažejo v glavnem obliko in strukturo organov.

Pogosto je potrebno različne preiskave kombinirati. Preiskave trajajo različno dolgo, odvisno od organa, ki ga slikamo. Na dan preiskave svetujemo pitje večje količine tekočin, da se radioaktivni izotopi hitreje izločijo iz telesa.

V tirološki ambulanti opravljamo odvzeme krvi, preglede ščitnice in ultrazvok ščitnice, citološke punkcije ter kontrolne preglede in zdravljenje vseh bolezni ščitnice razen rakastih, ki se zdravijo na onkološkem inštitutu v Ljubljani.

PET-CT diagnostika je podobna scintigrafski diagnostiki, vendar uporablja kot radiofarmake pozitronske sevalce (18-F) in glukozo. V glavnem se uporablja za prikaz malignih tumorjev, pa tudi nekaterih nevroloških obolenj. Enota se nahaja v zgradbi novega Onkološkega oddelka.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem