S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Za porodnice

Na porod se je treba pripraviti

Vsaka nosečnica si želi, da bi bil porod končan čim prej in s čim manj bolečin. Seveda pa ni treba samo čakati in upati, da bo tako. Že med nosečnostjo lahko storite marsikaj, da bo porod res čim lažji.

V Sloveniji večina žensk rodi v eni od porodnišnic. Doma praviloma rodijo le tiste, ki jim ne uspe dovolj hitro priti do tja. Ponavadi nosečnica izbere porodnišnico, ki ji je najbližja, ni pa nujno. Rodite lahko v kateri koli porodnišnici, ki vam ustreza. Če imate posebne želje glede poroda, je pametno, da se dovolj zgodaj pozanimate, kaj ponuja katera od porodnišnic, potem pa se dogovorite, kdaj boste prišli tja.

Na začetku tretjega trimesečja se mora bodoči očka dokončno odločiti, ali želi prisostvovati porodu ali ne, da lahko še pravočasno odide na tečaj priprave na porod oziroma tečaj, namenjen posebej očetom. Brez tega praviloma ne sme sodelovati v porodni sobi.

Če pa otrokov oče ni na razpolago ali če ne želite, da bi bil zraven, vas lahko v porodni sobi spremlja kdor koli, ki mu zaupate. To je lahko vaša mama, sestra, prijateljica ... A vsaka oseba, ki bo z vami, naj opravi tečaj.

In če otrokov oče ne želi biti zraven, ko boste rojevali, mu nikar ne zamerite. Nekateri moški pač priznajo, da sodelovanja v porodni sobi ne bi prenesli. Ne silite ga, ker ne bo nič pomagalo. Oba bosta slabe volje: vi ne boste imeli ob sebi človeka, ki vam bo v oporo, on se bo počutil nemočnega in odveč, celo doživetje bo potekalo precej drugače, kot bi moralo. Praviloma slabše.

Če ste nosečnost načrtovali, ste verjetno že pred zanositvijo uživali folno kislino. Če pa vas je nosečnost presenetila, jo začnite uživati takoj, ko ugotovite, da ste noseči. Dodajanje folne kisline in uživanje z njo bogatih živil (kalčki, brstični ohrovt, špinača, cvetača, brokoli, kumare, buče, banane, orehi, kvas, mlečni izdelki, polnozrnati kruh ...) prvih dvanajst tednov nosečnosti preprečuje nastanek spine bifide pri nerojenem otroku.

Pomoč babice

Par, ki pride v porodno sobo, je že nekoliko osveščen, vendar ne toliko, da ju ne bi vsaj malo grabila panika, strah in trema, zlasti, če sta prišla prvič. V tem primeru igra veliko vlogo babica, ki je med porodom najmočnejša opora bodočim staršem. Zato mora poznati čustva, želje in potrebe para, znati mora hitro oceniti njun medsebojni odnos.

Ko v aktivni fazi poroda popadki postanejo vse pogostejši, mora babica paru vlivati zaupanje in ju obveščati, kako napreduje porod. Ko se maternično ustje popolnoma odpre in ko popadki dosežejo vrhunec, veliko žena izgubi nadzor nad sabo. 'Ne morem več!' so njihove najpogostejše besede. Takrat babica stoji paru ob strani in ker je partner pogosto čustveno prevzet z ženinim neugodjem, babica za nekaj časa prevzame moževo vlogo. Ženi pomaga premagovati popadke in pravilno dihati. Pomembno je, da babica pomaga tudi možu. Vliti mu mora novo zaupanje vase. Mož mora verjeti, da sta njegova prisotnost in sodelovanje pri porodu res koristna.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem