S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Na Oddelku za nevrološke bolezni deluje neprekinjeno 24-urna urgentna ambulanta in se hkrati neprekinjeno zagotavlja nujna konziliarna dejavnost za potrebe celotne bolnišnice. Imamo tudi dnevno bolnišnico za aplikacijo različnih učinkovin, uvajanje novih zdravljenj(monitoriranje bolnika), za lumbalno punkcijo in za spremljanje bolnikov za potrebe dežurne službe. Dvakrat tedensko (torek in četrtek) imamo na oddelku ambulantne konziliarne preglede. V okviru oddelka delujeta nevrološki konzilij, ki obravnava vloge iz severovzhodnega dela Slovenije o primernosti zdravljenja multiple skleroze (MS) z imunomodulatorji I. in II. izbora, ter konzilij za obravnavo bolnika s karotidno boleznijo (sodelujeta še nevroradiolog in žilni kirurg).

Na oddelku se izvajajo sodobni pristopi zdravljenja možgansko-žilnih bolezni (tromboliza, trombektomija), MS, Parkinsonove bolezni (globoka možganska stimulacija, zdravljenje z Duodopo ipd.). Za bolnike z MS je na voljo mobilna telefonska številka diplomirane medicinske sestre s posebnimi znanji s področja MS, na katero lahko bolniki pokličejo od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. Zaradi kompleksnosti zdravljenja smo oblikovali MS tim, ki združuje tri specialiste nevrologe, ki se dodatno usmerjeno ukvarjajo z bolniki z MS, diplomirane medicinske sestre, fizioterapevta in kliničnega psihologa. Sledimo trendom uvajanja novih zdravljenj pri bolnikih z MS; uvedli smo zdravljenje z biološkimi zdravili, imunosupresivi, imunoglobulini po protokolu in nova peroralna zdravljenja. Znotraj sistema MEDIS je vgrajen register bolnikov z MS, ki nam omogoča natančnejše klinično spremljanje bolnikov. Zdravljenje bolnikov z ekstrapiramidnimi motnjami v napredovali fazi je zahtevnejše in ponuja več možnosti. Zaradi želje po dobri obravnavi bolnikov se je oblikoval ekstrapiramidni tim, ki združuje zdravnike različnih medicinskih strok (nevrolog, psihiater, fiziater, gastroenterolog, nevrokirurg) ter fizioterapevte, delovnega terapevta in logopeda. S strani ZZZS je bil odobren program operativnegazdravljenja s stimulacijo globokih možganskih jeder. Od leta 2009 v sodelovanju z gastroenterologom (vstavitev PEG) pri bolnikih z napredovalo obliko Parkinsonove bolezni poteka zdravljenje z Duodopo.

V ambulantnem centru delujejo nevrološka ambulanta, dodatna nevrološka ambulanta z namenom spremljanja kroničnih bolnikov, botulinska ambulanta, laboratorij za EMG in EEG ter ultrazvočna ambulanta za preiskavo vratnega ožilja in transkranialno Dopplerjevo ultrasonografijo – TCD.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem