Natisni | A+ Aa BARVNA SHEMA
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.

8. september - Svetovni dan fizioterapije

07.09.2017

Obvestila

8. september je svetovni dan fizioterapije in združuje fizioterapevte po svetu, ki so se tega dne leta 1951 združili v enovito globalno skupnost - WCPT (World Confederation for Physical Therapy) z željo mednarodne enotnosti in solidarnosti ter s ciljem zagotoviti prebivalcem kakovostno in dostopno fizioterapijo v globalnem smislu.

Strokovno združenje fizioterapevtov Slovenije (ZFS) je bilo ustanovljeno že leta 1954, polnopravno članstvo v WCPT pa je pridobilo šele leta 1995.

Aktivnosti svetovnega gibanaj fizioterpaije na ta dan že več let potekajo pod geslom Gibanje za zdravje (Movement for Health). Letošnja dogajanaj ob dnevu fizioterapije po bodo osredotočena na temo Telesna dejavnost vse življanje, skladno s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Telesna dejavnost izboljša vzdržljivost srca in ožilja ter mišično zdravje in zmanjša tveganje za številne nenalezljive kronične bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen. Posameznik, ki je v boljši telesni pripravljenosti, se v primeru poškodbe ali bolezni tudi lažje in hitreje rehabilitira, kar ni zanemarljive vrednosti.

8. september - svetovni dan fizioterapije je torej dan, na katerega želimo slovenski fizioterapevti s podporo globalne skupnosti fizioterapevtov prek vseh mogočih medijev prebivalce in odgovorne politike opozoriti na pomembno vlogo fizioterapije za boljše zdravje prebivalstva doma in po svetu.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112