S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

PERSIST - Patients-centered SurvivorShlp care plan after Cancer treatments based on Big Data and Artificial Intelligence technologies

Mednarodni projekt za iskanje pametnih rešitev v podporo bolnikom po zdravljenju raka


V Evropi vsako leto za rakom na novo oboli več kot 3 milijone ljudi. Zdravljenje raka je bilo dolgo časa edini oz. glavni poudarek v raziskavah. Sedaj pa je napočil čas, da se pozornost in prizadevanja usmeri tudi k ‘dolgotrajnim bolnikom’; namreč tistim, ki preživijo to bolezen in potrebujejo dolgoročno medicinsko in ne-medicinsko nego. Ustrezna nega jim lahko pomaga ohraniti njihovo neodvisnost in omogoči kar se da visoko kakovost življenja in integracije. To je tudi glavni cilj projekta PERSIST, ki bo od januarja 2020 do februarja 2023 potekal v Mariboru.

Na podlagi obdelave velikih podatkov in uporabe umetne inteligence bo oblikovan inovativen koncept spremljanja in podpore bolnikom po zdravljenju za rakom s pomočjo pametnih rešitev. Namen inovacije je doseči izboljšanje kakovosti življenja po zdravljenju za bolnike in izgraditi platformo za podporo zdravnikom pri diagnosticiranju in sprejemanju odločitev v vsakodnevni praksi, ki bo doprinesla k optimizaciji odločanja in izidov zdravljenja.

Projekt PERSIST je stoodstotno financiran s strani Evropske unije v okviru programa Horizon 2020 v višini več kot 5 mio EUR in bo izveden v sodelovanju partnerjev, ki sestavljajo konzorcij s 13 člani iz 10 držav:Slovenija, Španija, Italija, Avstrija, Bolgarija, Latvija, Švica, Portugalska, Belgija in Turčija.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM je pobudnik slovenskega dela konzorcija in eden izmed tehničnih partnerjev z nalogo oblikovanja sistema, ki bo na eni strani vključeval komponento za podporo kliničnih odločitev. Le-ta bo temeljila na novih modelih analiz zdravstvenih podatkov. Na drugi strani pa, komponento za oddaljeno in personalizirano spremljanje posameznega pacienta (t.i. mHealth sistem). V sklopu projekta bodo partnerji razvili še platformo masovnih podatkov, ki bo združila obe komponenti in ju povezovala z digitalnimi zapisi o pacientih (t.i. Electronic Health Records (EHRs)), ki se uporabljajo v bolnišnicah.

V UKC Maribor in še treh evropskih bolnišnicah bo izveden pilotni projekt spremljanja bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa, ki bo validiral učinkovitost oblikovanega inovativnega modela in njegov vpliv na kakovost življenja bolnikov po zdravljenju.

Filozofska fakulteta UM zagotavlja v projektu strokovno podporo s področja psihologije, ki pomembno vpliva na dejavnike zdravljenja in vključevanje pacientov v preventivne programe.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem