S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Obvestilo obiskovalcem – gripa

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, še posebno pa starejše ljudi, bolnike s kroničnimi  obolenji,  majhne otroke in nosečnice. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah lahko gripa poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami ob govorjenju, kihanju in kašljanju. Pogosto se okužimo preko onesnaženih površin. Bolnik z gripo kašlja in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin (kljuk, držal) in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki. Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in iz rok na obraz (ustnice, nosno sluznico, očesno veznico) in lahko tudi sama zbolela. Skrb za higieno rok je zato izredno pomembna.
 
Kadar sami zbolimo z znaki okužbe dihal moramo upoštevati osnovna higienska navodila. Kašljamo vedno v rokav. Po uporabi papirnate robce odvržemo v koš za smeti in jih ne odlagamo na površine. Ko smo prehlajeni ostanemo doma in se izogibamo tesnejših stikov z drugimi, vsaj dokler imamo vročino, močno kašljamo in smrkamo.
 
Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti) in nosečnice ter vse ostale, ki z njimi prihajajo v stik. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe.
 
Oseba, ki ima prehlad ali celo preboleva resnejšo akutno okužbo dihal, ne sodi na obisk v bolnišnico. Če ste bili pred kratkim bolni ali imate bolezenske znake obolenja dihal (povišana telesna temperatura, nahod, vneto žrelo, kašelj, bolečine v mišicah, glavobol, utrujenost) vas prosimo, da preložite obiske v bolnišnici.
Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem