Natisni | A+ Aa BARVNA SHEMA
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Raziskovalna, publicistična in pedagoška dejavnost

Raziskovalna dejavnost

Oddelek za v zadnjih 15 letih izvajal intenzivno raziskovalno dejavnost. Vsi zdravniki specialisti fiziatri so registrirani kot raziskovalci, od tega je 1 dr. znanosti, 2 magistra znanost in 2 doktoranta znanosti. Na oddelku je zaposlena mlada raziskovalka, ki opravlja doktorski študij na King Collegeu v Londonu. V zadnjem petletnem obdobju je oddelek vršil raziskovalne projekte za potrebe Ministrstva za zdravje, Ministrstva za znanost in visokošolstvo, za Mestno občino Maribor in za potrebe Inštituta za balneologijo in medicinsko klimatologijo pri CIMRS Univerze v Mariboru.

Tako na oddelku trenutno potekajo tri raziskovalne naloge, financirane s strani Ministrstva za znanost, od tega 2 internacionalni s področja medicinske rehabilizacije za starostnike (Bosna in Hercegovina, Črna Gora in Hrvaška ter ena raziskovalna naloga s področja urinske inkontinence.

Oddelek je vključen v projektno skupino prof. dr. Mičetič Turk Dušanke,dr.med., kjer sodelujemo v programih rehabilitacije in zdravstvene nega starostnikov. Vključujemo se preko raziskovalne dejavnosti Visoke zdravstvene šole Univerze v Mariboru v mednarodne projekte s univerzo John Hopckins v Baltimoru, univerza v Shafildu in Manchastru.

Bibliografski podatki oddelka za fizikalno in rehabilitacisjko medicino so izredno obširni. Doslej je zapisanih 650 (šestopedeset) zadetkov oddelka za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ali njegovih sodelavcev. Od tega je okoli 20 člankov z indeksacijo SCI, ostali pa so razporejeni v področje 4. in 5. Skupine, kjer gre za strokovna poročila na posamezni svetovnih in domačih kongresih ter strokovnih srečanjih.

Zaradi svoje narave dela oddelek sodeluje praktično z vsemi drugimi podobnimi strokovnimi institucijami v Sloveniji (IRSR) in izven nje. Predvsem imamo tesno sodelovanje z Inštitutom RS za rehabilitacijo, v rehabilitacijskih programih vseh strok ter v publicističnih dejavnostih povezanih z IRSR. Sodelujemo z hospitalnimi oddelki, predvsem pa fakultetami mariborske Univerze. Najintenzivnejše sodelovanje je s fakulteto FERI, kjer nadaljujemo raziskovanje na področju elektro raziskav in magnetne terapije, strojno fakulteto na področju sodelovanja na biomehanskem področju. Oddelek je nosilec projektov Inštituta za balneologijo in medicinsko klimatologijo pri CIMRS univerze v Mariboru, kjer združujemo raziskovalno in publicistično dejavnost na področju balneološke in klimatološke dejavnosti. Inštitut vodi prof.dr.Zmago Turk,dr.med.

 

Pedagoški procesi

     

  • V okviru svoje pedagoške dejavnosti oddelek sodeluje v programih:
  • Visoke zdravstvene šole Univerze v Mariboru. Nosilec predmeta ?fizikalna medicina in rehabilitacija? ter predmeta ?rehabilitacijska oskrba starostnikov?
  • Sodeluje v vseh podiplomskih programih Visoke zdravstvene šole (patronažna nega, gerontologija, intenzivna terapija, simulacijski center?)
  • Medicinska fakulteta v Mariboru. Nosilec katedre ?Fizikalna in rehabilitacijska medicina ter ponujeni programi v doktorskem študiju medicinske fakultete. Predstojnik oddelka je tudi predsednik Upravnega odbora celotne Univerze v Mariboru, kar predstavlja dodatno odgovornost predstavnikov našega oddelka.

Mednarodno sodelovanje

Oddelek za fizikalno in rehabilitacijsko medicino sodeluje predvsem z institucijami na Dunaju, in sicer Ludvig Boltzman Institut Physicalishe Medicine und Rehabilitation ter Oddelkom za fizikalno medicino in rehabilitacijo Hanush Krankenhauss na Dunaju.

Oddelek že vrsto let sodeluje z Medicinsko fakulteto v Grazu, predvsem z njihovim inštitutom za higieno z nosilcem prof.dr. Fisherjem. Bilo je objavljenih več skupnih raziskovalnih projektov.

Štirje zdravniki specialisti fiziatri imajo evropsko nostrificirano diplomo s področja fizikalne medicine in rehabilitacije.

Člani smo z mednarodnim združenjem za zdravljenje bolečine, evropskega združenja za fizikalno in rehabilitacijsko medicino (UEMS) ter evropskega združenja za balneologijo. Povezujemo se z inštituti za gerontologijo Univerze John Hopckins v Baltimoru, Univeritetno bolnišnico v Genthu v Belgiji.

 

Perspektive

V okviru razvoja Mariborske bolnišnice v Univerzitetno bolnišnico oddelek kandidira za Klinični inštitut za fizikalno in rehabilitacijsko medicino. V perspektivi pričakujemo dodelitev rehabilitacijskih postelj, ki bodo dovoljevale razvoj dejavnosti znotraj univerzitetnega platoja. S prihodom študentov visoke zdravstvene šole in Medicinske fakultete v Mariboru bo oddelek potreboval dodatne funkcionalne prostore, predvsem pa kadrovski potencial, ki bo vzdrževal na eni strani redno kondicijo in oskrbo bolnikov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo s področja medicinske rehabilitacije, na drugi strani pa visoki raziskovalno-pedagoški nivo ter tercialno dejavnost bodoče Univerzitetne bolnišnice v Mariboru.

Telefonska centrala 02/321 1000 Urgentni center 02/321 1534 Internistična nujna pomoč 02/321 2243

Image
Text

Predstojnik oddelka:

prim. dr. Breda Jesenšek Papež, dr. med.

Tel: 02 / 321-15-52

Text

Glavna fizioterapevtka inštituta:

Ksenija Kmetič, mag. posl. in ekon. ved, dipl. fiziot.

 

 

Text

Tajnica inštituta
Marija Kobalej
tel.: 02/321-16-82

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%