Natisni | A+ Aa BARVNA SHEMA
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Oddelek za urologijo

 

Po zaslugi prizadevanj Martina Kolenca, dr. med., je mariborska bolnišnica dobila urologijo že leta 1951, saj se je pokazala potreba po posebni zdravstveni obravnavi bolezni ledvic, nadledvične žleze, organov male medenice in zunanjih moških spolnih organov.

Kljub občasnim hudim kadrovskim stiskam smo sledili sodobnim diagnostičnim in terapevtskim tokovom, saj smo zelo zgodaj uvedli radioizotopske preiskave in minimalne invazivne operacije. Z novimi aparaturami, predvsem pa z laparoskopsko kirurgijo, opravljamo številne zapletene operativne posege brez velikih obremenitev za bolnika. Nadaljnji strokovni razvoj oddelka pomeni uvajanje novih endoskopskih kirurških metod in razvijanje kirurgije sečnice.

 

Oddelek ima 44 postelj, od tega 6 v sobi za intezivno nego, na leto obravnavamo več kot 2600 bolnikov, povprečna ležalna doba je 6,8 dneva. Največ bolnikov se zdravi zaradi malignih obolenj prostate, ledvic in mehurja.

Suh dan

Opolnomočenje oseb z motnjami kontinence in zmanjševanje stigme inkontinence v slovenski družbi

 

Program SuhDan je namenjen opolnomočenju oseb z motnjami kontinence (MK) in zmanjšanju stigme inkontinence v slovenski družbi. V teku projekta bodo vzpostavili mrežo ustanov, strokovnjakov, društev, nevladnih organizacij in posameznikov s profesionalnim, izkustvenim in socialnim potencialom na področju MK, v namen opolnomočenja ciljnih skupin bodo pripravili izobraževalni program s priročnikom in s tečaji, delavnicami in predstavitvami, ki bo osebe z MK uvajal in vodil k opolnomočenemu življenju z njimi.

S pozitivnim poimenovanjem SuhDan je hkrati predstavljen cilj programa in nov, spodbuden pristop k izzivom, ki so povezani z MK. Z usposabljanjem opolnomočenih posameznikov, ki bodo širitelji novega odnosa in praktičnih znanj med osebami z MK pooseblja premik zapostavljenega področja inkontinence v njegovo aktivno razreševanje. Je trajnostno usmerjen doprinos k višji zdravstveni osveščenosti in kulturi slovenske družbe. S tem bo sledil ciljem MZ o opolnomočenju in ozaveščanju na področju epidemije kroničnih nenalezljivih bolezni (KNB), ki  so v vsej zdravstveni zgodovini Slovenije doslej največji in zaradi naglo starajoče se družbe še vedno naraščajoč strateški in preventivni zdravstveni izziv. Med bolniki z različnimi kroničnimi boleznimi, stanji ali geriatričnimi sindromi so MK pogosta nadloga, ki vsem prizadetim pomembno znižujejo kakovost življenja, samozavest in aktivno vključenost v socialno okolje. MK so prisotne tudi v drugih starostnih obdobjih in so med mladimi in starimi najbolj razširjena zdravstvena težava. Veliko prizadetih jih skriva, ostajajo nediagnosticirane in izven zdravstvenih statistik, kar povzroča, da brez potrebne, možne in dostopne pomoči ostaja veliko število prizadetih neozaveščenih posameznikov. S tem se zmanjšujeta njihova socialna neodvisnost in osebno dostojanstvo.


V svoji zasnovi je SuhDan izviren, pozitivno usmerjen program, ki v celoti izhaja iz strateških usmeritev MZ na področju preventive in zdravljenja KNB v slovenski družbi in jih v zvezi z inkontinenco pomembno dopolnjuje.


Več informacij o projektu SuhDan: http://www.suhdan.si/  

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik oddelka:

mag. Dejan Bratuš, dr. med., specialist urolog

Tel: 02 / 321-14-21

 

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Tanja Vogrin, dipl. m. s.,

Tel: 02 / 321-14-67

 

Tajnica oddelka:

Elvira Livk

Tel.: 02 / 321-14-22

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%