S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Za bolnike in svojce

Čakalnih dob ni, prihaja pa do zastojev pri večjem številu poškodovancev, bolnikov pri RTG slikanju in laboratorijskih preiskavah.
Bolnik najprej opravi administrativni sprejem z vso potrebno dokumentacijo v sprejemnem bloku. Večini bolnikov zdravstveno stanje dopušča, da počakajo na pregled in oskrbo v čakalnici (udarnine, odrgnine, zvini, rane kože in podkožja, izpahi manjših sklepov, zaprti zlomi kratkih kosti). Bolniki oz. poškodovanci z težjimi poškodbami ter obolenji (zaprti in odprti zlomi dolgih cevastih kosti, poškodbe medenice, hrbtenice, prsnega koša, akutna splošna kirurška obolenja) imajo pri pregledu prednost.
V ambulanti zdravnik pregleda bolnika, ga po potrebi napoti na RTG slikanje ali v laboratorij, po potrebi sprejme na oddelek oziroma recovery. Ambulantni zdravnik izvrši manjše kirurške posege (šivanje, incizije, ekscizije, punkcije?) v naši operacijski sobi. V mavčarni se opravijo imobilizacije z mavcem, glede na vrsto poškodbe.
Poškodovanec - bolnik, ki je bil oskrbljen v urgentni ambulanti, prejme ob zaključku obravnave poškodbeni list ali popis bolezni. Napoti se ga k njegovemu izbranemu zdravniku ali v ustrezno kirurško ambulanto.
Ob sprejemu v recovery specialist travmatolog nadaljuje z diagnostično obravnavo poškodovanca. Po končani diagnostični obravnavi se poškodovanca pripravi za operativni poseg, napoti na drug ustrezni oddelek ali odpusti v domačo oskrbo.
Ekipo za sprejem težkih poškodovancev sestavljajo urgentni travmatolog, medicinska sestra iz recovery-a, urgentni anesteziolog in anestezijski tehnik. Po UKV zvezi, ki je v sprejemnem bloku, se sprejme obvestilo o hudi poškodbi, ki ga reševalna služba posreduje s kraja nesreče. Takoj se skliče člane urgentne ekipe, da se zberejo pred prihodom reševalnega vozila. Bolnika pripeljejo v prostor za urgentni sprejem ? reanimacijo, kjer se mu še naprej nudi medicinska pomoč, hkrati se natančneje diagnosticirajo poškodbe. Po potrebi, se glede na poškodbe, pokliče tudi druge specialiste za diagnostično obdelavo, zaradi nujnosti operativnega posega. Po opravljenem operativnem posegu je poškodovanec sprejet v center za reanimacijo.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem