S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za perinatologijo

Pred drugo svetovno vojno je le malo žensk rojevalo v bolnišnici, zato je bila tudi visoka smrtnost tako med porodnicami kakor novorojenčki.
Ta žalostna slika se je spremenila z ustanovitvijo Materinskega doma in posvetovalnic za nosečnice. Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja so mariborski ginekologi in porodničarji kot prvi v takratni državi uvedli nove diagnostične postopke in nov način vodenja porodov: plod so spremljali s pomočjo mikroanaliz fetalne krvi, amnioskopij, kardiotokografij in pozneje ultrazvočnih preiskav. Ultrazvočne preiskave so v porodništvu in neonatologiji pomenile pomemben napredek. V okviru genetske posvetovalnice izvajajo tudi zgodnjo amniocentezo pri materah, starejših od 35 let.
V Mariboru se je hkrati s porodništvom razvijala tudi neonatologija, še posebej v zadnjem desetletju, kar je občutno zniževalo smrtnost pri novorojenčkih. Novorojenčke z zelo nizko porodno težo in hudo bolne novorojenčke obravnavajo na intenzivni terapiji oddelka za pediatrijo. Oddelek ima 65 postelj za nosečnice in porodnice in 48 posteljic za novorojenčke, na leto obravnavajo več kot 3400 žensk, postelje so zasedene 76-odstotno, povprečna ležalna doba je pet dni. Število rojstev rahlo raste: na leto se rodi blizu dva tisoč otrok.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem