Sodobni pogledi na možgansko kap

02. 11. 2011

Oddelek za nevrološke bolezni UKC Maribor in Katedra za nevrologijo Medicinske fakultete UM organizirata mednarodno strokovno srečanje SODOBNI POGLEDI NA MOŽGANSKO KAP, ki bo potekalo v Kongresnem centru hotela Habakuk (Pohorska ulica 59, Maribor) 4. in 5. novembra 2011 s pričetkom ob 8.30.

Strokovno srečanje Sodobni pogledi na možgansko kap, ki se ga bodo udeležili tudi ugledni tuji strokovnjaki, so prvič organizirali leta 1993. Srečanje poteka tradicionalno vsake 4 leta v Mariboru in prinaša novosti, ki so se pojavile na področju možgansko-žilnih bolezni zadnja leta. Nova znanja, ki bodo predstavljena na srečanju, so namenjena ne samo nevrologom, temveč vsem, ki se srečujejo ali ukvarjajo s problematiko možganske kapi, ki je žal še vedno eden najpogostejših vzrokov smrti in invalidnosti (nevrokirurgom, vaskularnim kirurgom, radiologom, kardiologom oz. internistom, okulistom, psihiatrom, zdravnikom družinske medicine, specializantom, sekundarijem).

Strokovno srečanje je razdeljeno v sedem sklopov: novosti na področju ateroskleroze, preventiva možganske kapi, diagnostika, obravnava akutne možganske kapi, znotrajžilni posegi pri ishemični možganski kapi, nemotorične posledice možganske kapi in spontana možganska krvavitev. Novost letošnjega srečanja bo razstava prispelih plakatov, ki predstavljajo zanimiv primer ali raziskavo na omenjeno problematiko. Ob tej priložnosti bo izšel tudi zbornik za zdravnike in zdravstvene delavce z naslovom Sodobni pogledi na možgansko kap.

Prim. prof. dr. Erih Tetičkovič, dr. med. svetnik, spec. nevrolog o simboličnem pomenu letošnjega srečanja: »Simboliko srečanja predstavlja slika kristalnih možganov, ki naj bi izžarevali povsem jasen, čisti odsev. Vendar je na njih, kljub vsem dosedanjim strokovnim in znanstvenim dosežkom, še vedno precej sivine in temačnosti, kar pomeni, da naše znanje o možgansko-žilnih boleznih še zdaleč ni kristalno jasno. Z novim znanjem želimo, da postanejo ti simbolični možgani resnično kristalno jasni, saj bomo le takrat lahko rekli, da možganska kap ni več nerešena enigma.«

Povezava na program: PROGRAM