Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo

Kirurgija se je sprva razvijala kot enotna stroka, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je začela cepiti v specialne veje.

Oddelek za splošno kirurgijo je tako formalno nastal leta 1965, ko je predstojniške naloge prevzel prim. Janko Držečnik, dr. med., starosta mariborskih kirurgov, poliglot, mislec in ljubitelj slovenske medicinske besede.

Zdaj ima oddelek razvito hospitalno in funkcionalno dejavnost ter ambulantno specialistično službo. Oddelek ima 92 postelj, med njimi šest v enoti za intenzivno nego odraslih bolnikov in šest postelj na otroški kirurgiji. Na oddelku obravnavajo na leto več kot 3200 bolnikov. Povprečna ležalna doba je 7,9 dneva. Težišče strokovnega dela na oddelku je v zdravljenju čedalje pogostejših rakavih obolenj in doslednem uvajanju laparoskopskih in minimalnih operativnih posegov. Pregled operativnih posegov pove, da na oddelku opravijo največ operacij želodca in dvanajstnika, operacij ozkega in tankega črevesa, operacij anusa in perinealne regije, naraščajo pa tudi najzahtevnejši posegi na hepatobiliarnem sistemu in pankreasu. Prav oddelek za abdominalno kirurgijo se aktivno vključuje v prizadevanja za pridobitev kliničnega statusa, ob delu z bolniki skrbijo tudi za pedagoško, publicistično in raziskovalno dejavnost.

Telefonska centrala

02/321 1000

Urgentni center

02/321 1534

Internistična nujna pomoč

02/321 2243

Predstojnik oddelka:

prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med.

Tel: 02 / 321-12-29

 

 

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Renata Vrščaj, mag. zdr. - soc. manag.

Tel: 02 / 321-12-89

 

Tajnica oddelka

Silva Škrlec, viš. uprav. del.

Tel.: 02 / 321-13-01