Natisni | A+ Aa BARVNA SHEMA
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

V UKC Maribor prvič izvedli video-asistirano torakoskopsko odstranitev pljučnega režnja

26.07.2012

Sporočila za medije

 

Na Oddelku za torakalno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor) so v maju 2012 prvič v UKC Maribor izvedli toraskopsko lobektomijo (odstranitev pljučnega režnja). Novost, ki so jo uvedli mariborski strokovnjaki pomeni velik napredek mariborske torakalne kirurgije in predvsem prijaznejši poseg za bolnike.

 

Z razvojem znanosti in tehnologije je posegla video-asistirana torakoskopska kirurgija (VATS) na številna področja, ki so bila še nedavno v domeni klasične kirurgije. Zaradi svoje minimalne agresivnosti in velike uporabnosti si je izborila mesto v vsakdanjem delu številnih torakalnih kirurgov po svetu.

 

Po dodatnem izobraževanju v Evropskih centrih in v ZDA je napočil čas, da so po dvajsetih letih torakoskopskih posegov v UKC Maribor izvedli prvo torakoskopsko lobektomijo. Operacijo je izvedel, ob pomoči kolegov, anesteziologov in instrumentark, asist. Aljaž Hojski, dr. med. Poseg in okrevanje bolnice sta potekala brez zapletov, bolnica pa je bolnišnico zapustila že po štirih dneh. Prednosti posega so v manjši pooperativni bolečini, krajšemu času zdravljenja v bolnišnici, hitrejši vrnitvi k vsakodnevnim aktivnostim (kvaliteta življenja), boljši ohranitvi pljučne funkcije  in ohranjeni sposobnosti bolnikov za morebitno dodatno onkološko zdravljenje. Pomembno je tudi dejstvo, da je cena celotnega zdravljenja ob tovrstnem torakoskopskem posegu nižja kot po klasični operaciji.

 

»V prvi vrsti bi se rad zahvalil mentorjem in sodelavcem, ki so mi omogočili ta strokovni napredek. S tem zagotavljamo našim bolnikom kvaliteto kirurške oskrbe, kot so jo deležni bolniki v najboljših svetovnih centrih torakalne kirurgije«, je ob tem povedal asist. Aljaž Hojski, dr. med.

 

»Ponosni na prehojeno pot nadaljujemo delo in raziskave na področju torakoskopske kirurgije. Prepričani smo, da smo z dosedanjim delom in rezultati dvignili ugled našega oddelka in celotnega UKC Maribor, predvsem pa številnim našim bolnikom omogočili prijaznejši način zdravljenja torakalne patologije«, je še dodal prof. dr. Anton Crnjac, dr. med.

 

Za dodatna pojasnila in izjave vam je na voljo prof. dr. Anton Crnjac, dr. med., predstojnik Oddelka za torakalno kirurgijo UKC Maribor.

 

 

Telefonska centrala 02/321 1000 Urgentni center 02/321 1534 Internistična nujna pomoč 02/321 2243

Image
Image
Image
© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%